Re: Stravenky
Aha, no já to taky tak chtěla dělat, ale hlavní účetní mi tvrdí, že to nelze. Že je musím dát začátkem měsíce. Nechápu v čem je problém. Tak jako tak, je potom budu strhávat zaměstnancům z výplaty za měsíc, za který jsem je zpětně vydala. Takhle se mi to potom zbytečně komplikuje, budu muset hlídat, komu jsem dala víc a příští měsíc budu muset vyrovnávat.
My v práci taky vydáváme stravenky zpětně, ale vždy antidatuji výdej stravenek z pokladny, abychom dostáli zákonu. Vždy si spočítám na kolik mají nárok, odečtu, dovolené, paragrafy, nemocenské, náhradní volno a cesťáky a zbytek jim vyplatím, ale s datem k příslušnému měsíci.
Já je do pokladny vůbec nedávám, objednávám je na fakturu, platím převodem. To znamená, že bych je správně měla objednat v měsíci, v němž na ně mají zaměstnanci nárok. Aby to sedělo datumově. Nebo vlastně můžu objednat i dříve, ale ne napřiklad v březnu a vydávat je na únor. Je to tak?Takže jestli tomu dobře rozumím, tak jde jen o to, aby seděl datum. Jinak není problém, že se vydávají zpětně. Naše firma se stravenkama teprve začíná (i když asi zbytečně) a nemám s tím žádné zkušenosti a hlavně pořádně nevím, jaký si v tom udělat systém.
Pochopila jste do dobře. Buď musíte mít zásobu a pak si je můžete objednávat dle libosti, ale pokud nemáte, tak bych dbala na to, aby je v daném měsíci objednala, obdržela i vydala (antidatování). Vyplácejte klidně zpětně, ale v peněžním deníku to zaúčtujte k období, ke kterému vzniká zaměstnancům nárok. My jsme velká firma, máme každý rok audit i daňové kontroly a víme, že to děláme dobře. Tak hodně štěstí
Dle mého názoru ne, zákon říká, že zaměstnanci náleží stravenky v době, kdy mu na ně vznikne nárok, takže nárok na stravenky v lednu musí být vyplaceny v lednu.
Koukněte na stránku http://www.personalista.com/pracovni-prostedi/stravenky--co-byste-o-nich-meli-vedet.html tam o stravenkách píšou mnohé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 2. 2008 7:10
Můžu vydávat zaměstnancům stravenky zpětně?tzn. za únor až v březnu?abych dala přesný počet, kolik měli skutečně nárok a nemuselo mi přebývat za dovolenou nebo nemoc, pokud bych dala začátkem měsíce, když v podstatě nevím, jak budou zaměstnanci pracovat. Nebo se musí dávat vždy začátkem měsíce(dopředu)?