Re: Pronájem dle §9
xxxxxx Zákon o daních z příjmů
§9, odst.(6) Poplatníci mající příjmy z pronájmu a uplatňující u těchto příjmů skutečné výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení vedou záznamy o příjmech a výdajích vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů v časovém sledu, evidenci hmotného majetku, který lze odpisovat, evidenci o tvorbě a použití rezervy na opravy hmotného majetku, pokud ji vytvářejí, evidenci o pohledávkách a závazcích ve zdaňovacím období, ve kterém dochází k ukončení pronájmu, a mzdové listy, pokud vyplácejí mzdy. Pokud se však poplatníci rozhodnou vést účetnictví, přestože k tomu nejsou podle účetních předpisů20) povinni, pak postupují podle těchto předpisů, budou-li takto postupovat po celé zdaňovací období, přitom se movitý i nemovitý majetek, o kterém je účtováno, nepovažuje za obchodní majetek ve smyslu daně z příjmů fyzických osob. xxxxx
Omlouvám se za citaci zákona, ale mám zato, že pokud budete mít evidenci příjmů a výdajů vztahující se k Vaší pronajímané nemovitosti, pak je vše v pořádku.
.... šlo mi o to, že jsem až doposud zdaňovala jen příjmy %tem a v letošním roce jsem měla strach použít skutečné náklady, když nemám kartu majetku jako podle §7. Jsem skutečně vlastník , takže by neměl být asi problém opravdu použít sk. výdaje. a další rok znovu třeba %?
Ještě jednou děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím řeším také otázku příjmů a výdajů za pronájem. Dělám to letos poprvé. Můžete mi prosím poradit, jaké výdaje lze uplatnít jako daňové - může to být např. výměna starých el. zásuvek za nové, výměna svítidel apod. Díky za pomoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 3. 2008 13:48
Dobrý den,
klient má příjmy z pronájmu dle §9,
v minulých letech jsme uplatňovali
výdaje procentem. V roce 2007 jsme byly provedeny opravy, které jsouvyšší než %. Jak musím evidovat majetek který pronajímá.
Nikde se přeci neuvádí vstupní hodnota to daňového přiznání.
Nevím si rady. Majetek byl z části zděděn a zčásti darován. Stačí mi pouze výpis z ELV, že jsem opravdu vlastník, když nebudu uplaňovat odpis?
Někde jsem četla, že dle tohoto § se majatek nechová jako obchodní majetek.
Mám strach pokud uplaním nyní skutečné náklady případné chyby.
Děkuji