Re: OSVČ a paušál
Vloni teprve začal podnikat, takže tohle je jeho první přiznání. Chtěl by také uplatnit daňový bonus na 3 děti, ale tam musí splnit podmínku 6-ti násobku min. mzdy, tedy 48.000,-Kč? To mám porovnat s celkovými příjmy nebo jen s rozdílem mezi P a V? A může mu díky daňovým bonusům na dítě vzniknout přeplatek, který FÚ vrátí?
Re: OSVČ a paušál
Děkuji, jste moc hodná. Akorát jsem se asi špatně vyjádřila, nezaplatil žádnou zálohu za rok 2007. Dejme tomu, že příjem bude mít 140.000 Kč, z toho 60% výdajů 84.000 = ZD 84000, daň 6720 - sleva na poplatníka = 0. Ale když si zadám daňový bonusy na 3 dětí (18000 Kč), tak mi PC vypočítá, že mu má FÚ těchto 18.000 Kč vrátit, ale on nic nezaplatil.... Je to správně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 3. 2008 11:07
Dobrý den,
navštívil mě známý, který 1/2 roku podniká, že by potřeboval provést dańové přiznání. Nemá skoro žádné výdaje, takže by chtěl uplatnit %. Má živnost "zámečnictví", což by měla být řemeslná a v tom případě 60%? Nemusí se nějak na Fú hlásit, že bude uplatńovat %? Jestli to dobře chápu, tak jen zaeviduji pohledávky, poznamenám co bylo uhrazeno = zdanitelné příjmy a z toho provedu 60% výdajů. Je to tak? A jak to bude se SP a ZP, 1/2 roku byl na pracáku a 1/2 roku podnikal.