Re: Mzda dle dohody o prac.činn. do 400,
400 již podléhá, nepodléhá do 399 kč. A co se týká danění - jednatel bez faktického pracovněprávního vztahu (tedy odměňovaný na základě mandátní smouvy) nemůže být daněn srážkovou daní, i když nemá podepsané prohlášení a odměna je do 5000 Kč. Vždy musí být daněn zálohově.
Mám stejný případ jednatele a od 1.1.2008 za něho odvádíme nově i zdravotní pojištění.
>>>>Dobrý den, prosím poraďte mi:
>>>>Jednatel s.r.o. si vyplácí každý měsíc za funkci
>>>>jednatele částku do 400,- Kč hrubého. Z této částky
>>>>jsme do
>>>>31.12.2007 pouze odváděli 15% srážkovou daň. Nejsem
>>>>si
>>>>jistá, zda od 1.1.2008 i tato částka podléhá
>>>>zdravotnímu a sociálnímu pojištění.
>>>>Děkuji a přeji všem hezký den.
>>>
>>>nepodléhá
>>
>>400 již podléhá, nepodléhá do 399 kč. A co se týká
>>danění - jednatel bez faktického pracovněprávního
>>vztahu
>>(tedy odměňovaný na základě mandátní smouvy) nemůže
>>být daněn srážkovou daní, i když nemá podepsané
>>prohlášení a odměna je do 5000 Kč. Vždy musí být
>>daněn
>>zálohově.
>
>Mám stejný případ jednatele a od 1.1.2008 za něho
>odvádíme nově i zdravotní pojištění. Ale není na DPČ, má mandátní smlouvu.
U původního dotazu jsem si nevšimla, že jde o DPČ, takže jde o pracovněprávní vztah a ta částka bez nepodepsaného prohlášení se daní srážkovou daní. Ale v tom případě je zase chyba v dotaze, protože nelze vyplácet odměnu jednatele na DPČ. Odměna jednatele se vždy vyplácí jen nákladě mandátní smlouvy.
Od letošního roku je to komplikovanější, protože se u jednatele dle mandátní smlouvy (za výkon funkce nelze uzavřít DPČ, ale pouze mandátní smlouvu) do 399,- Kč vč. sociální pojištění neodvádí, ale zdravotní ANO. U odměny od 400,- Kč vč. se odvádí obě pojištění.Daň vždy zálohová 15%.
V r.2007 jste měli mít rovněž za výkon funkce jednatele uzavřenou mandátní smlouvu a do 399,- vč. obě pojištění ne, od 400,- vč. obě pojištění ano. Daň při nepodepsaném prohlášení zálohová min.20%.
Ještě jednou dobrý den, děkuji všem za Vaše rady.
Když už jsem tedy udělala špatně tu dohodu o pracovní činnosti, myslíte, že když v ní změním text - místo "výkon funkce jednatele" na jinou činnost, např. "testování výrobků, které vyrábíme". Takto znějící dohoda by byla v pořádku, kvůli srážkové dani 15%? A nyní, tedy od 1.1.2008, do 400,- Kč, by ZP ani SP nepodléhala? Děkuji všem za dobrou radu, Váš čas i trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 3. 2008 19:56
Dobrý den, prosím poraďte mi:
Jednatel s.r.o. si vyplácí každý měsíc za funkci jednatele částku do 400,- Kč hrubého. Z této částky jsme do 31.12.2007 pouze odváděli 15% srážkovou daň. Nejsem si jistá, zda od 1.1.2008 i tato částka podléhá zdravotnímu a sociálnímu pojištění.
Děkuji a přeji všem hezký den.