Kurzy měn a pracovní cesta

• (neregistrovaný)

11. 3. 2008 10:28

Zálohu na zahraniční prac.cestu vyplatím v eurech, v pokladně zaúčtuji v korunách podle údajů o kurzu banky, aby mi souhlasil výběr z účtu s příjmem do pokladny a vyplacením z pokladny. O cesťáku obecně účtuji podle kurzu ČNB v den vyplacení zálohy. Jestliže při účtování cesťáku odečítám zálohu od skutečných výdajů, mohu použít kurz banky z doby, kdy jsem zálohu poskytla, aby se mi záloha vynulovala, nebo musím poskytnutou zálohu přepočítat dle kurzu ČNB a zbytek dát na kurzové rozdíly. Prosím pomozte mi to rozmotat, dělám zahraniční cesťák poprvé. Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2008 20:43

Jana (neregistrovaný)

Re: kurzy měn a pracovní cesta
      K vyúčtování cesťáku používáte kurs ČNB v den vyplacení zálohy, pokud není poskytnutá záloha na cestu, tak použijete kurs dne začátku prac. cesty. Více v zákoníku práce v hlavě 2 a 3.

• 12. 3. 2008 13:52

JanaO (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, ještě ale nevím, jaký kurz použiji při výplatě zálohy z pokladny, také kurz ČNB? Nebo hodnotu valut udanou bankou? A jak potom zaúčtuji rozdíl = příjem do pokladny v hodnotě udané bankou - výdej z pokladny v hodnotě dle kurzu ČNB.

• 12. 3. 2008 17:45

Jana (neregistrovaný)

Bohužel, takto do detailů Vám neporadím, tuto problematiku řeší ostatní kolegyně. Určitě si ale pořiďte publikaci z nakladatelství Anag, autor K.Janoušek - Cestovní náhrady ve 137 příkladech, cena asi 200 Kč, vyšlo letos v únoru. Myslím, že tam najdete správné odpovědi na Vaše otázky. /tuto publikaci mám také a jsem s ní max. spokojená/.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).