Re: náhr.volno za přečas
Dobrý den,
dohodnuté náhradní volno musí být poskytnuté do konce 3. kalendářního měsíce po práci přesčas.Pokud se neposkytne, přísluší zaměstnanci příplatek za přesčas. Za dobu čerpání náhradního volny mzda nepřísluší, už jí obdržel. Je to tedy neplacené volno
Zdá se, že tomu nerozumím. Zatím to funguje tak, že jeden měsíc odpracuje 8 hodin navíc a nedostane je zaplacené, protože spolu máme dojednané náhradní volno. Další měsíc si vybere to náhradní volno a počítá se mu to jako kdyby pracoval. Pracovník má totiž stálou měsíční mzdu, to jsem neuvedl. Je to špatně?
Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek.
Pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
Citace - ZP, par 114
Děkuji. Postupuji podle odstavce 2, který je určen pro plat. Přitom ale zaměstnanec je odměňován mzdou (jsem OSVČ). Alespoň tak chápu rozdíl mezi platem a mzdou. Takže stejně nevím co s tím.
Navíc má zaměstnanec nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu a tak se stane, že některý měsíc má pár hodin přesčas a v dalším měsíci mu hodiny chybí. V docházce to sleduji a pokud má hodiny navíc a vidím, že mu v dalším měsíci nebudou chybět, tak si vybere to náhradní volno. A jak jsem už napsal má stálou měsíční mzdu tzn. že v měsíci kdy si vybere to náhr.volno se mu mzda nekrátí a naopak v měsíci kdy má ten přečas tak se mu mzda nezvyšuje.
Asi je to moc překombinované.
Problém je zřejmě v té pevné měsíční mzdě.
No a já to dělám vlastně obráceně. Protože má pevnou měsíční mzdu tak v lednu mu přečas nezaplatím (dostane pevnou mzdu) a v únoru když si vybere volno tak dostane zase stanovenou pevnou mzdu (tudíž to volno má placené). Asi jsem si ZP upravil podle sebe. Jde mi o to zda je to velký problém.
Díky za trpělivost
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 3. 2008 12:05
Potřeboval bych si ujasnit záležitost s přesčasy. Pokud má zaměstnanec nepravidelně rozvrženou pracovní dobu a stane se, že odpracuje např. 8 hodin/měs. více, tak jsem to dosud praktikoval tak, že v dalším měsící měl 8 hodin náhradní volno.
Teď si však nejsem jistý zda je tento postup správný. Mohl by mi to někdo upřesnit?
Díky a hezký den