OT Čerpání dovolené

• (neregistrovaný)

15. 3. 2008 16:49

Nahlásila jsem zaměstnavateli s dostatečným předstihem čerpání jednoho dne dovolené. Tuto jsem vyčerpala. Zaměstnavatel mi po návratu do práce oznámil, že si musím tento den naddělat, jelikož zaměstnavatel nařídil přesčšasové hodiny a tvrdí, že není logické, aby
    dával dovolenou, když je třeba dělat přesčasy.
    Má zaměstnavatel na toto právo?

V dalším případě se stalo to, že dovolená byla řádně čerpána a až na
    výplatní pásce se zaměstnanec dověděl, že mu bylo poskytnuto
    náhradní volno opět v důsledku nařízených přesčasů. Tyto nebyly
    proplaceny, ale použity na ono náhradní volno místo dovolené.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2008 17:11

Laďa (neregistrovaný)

Re: OT Čerpání dovolené
      Není jasné, zda Vám byla dovolená schválena zaměstnavatelem, nestačí jenom s předstihem nahlásit. Obyčejně si vypíšete lístek na dovolenou a necháte si ji podepsat zaměstnavatelem (vedoucím), čímž můžete prokázat, že Vám byla dovolená schválena.
      Co se týče vybírání NV místo přesčasového příplatku, tak to by mělo být po dohodě, tzn., že by s tím měl zaměstnanec souhlasit. Zase nevím, zda dovolená byla prokazatelně schválena zaměstnavatelem, pokud by byla, nemohl by zaměstnavatel bez dohody dovolenou zrušit a místo ní poskytnout náhr. volno za přesčas.

• 15. 3. 2008 17:36

J. Hanzlíková (neregistrovaný)

V podniku je zvykem, že se žádanka o dovolenou nevypisuje, stačí
      nebo doposud stačilo čerpání dovolené předem nahlásit nadřízenému - čili mistrovi. O čerpání náhradního volna místo dovolené nebyla předem žádná dohoda učiněna.

• 15. 3. 2008 17:42

Laďa (neregistrovaný)

Pokud Vám nadřízený či mistr potvrdí, že dovolenou schválil, tak postup zaměstnavatele nebyl správný. Zaměstnavatel také nepostupuje správně, pokud náhr. volno poskytuje nebo vykazuje bez souhlasu zaměstnance (dohodu při vybírání náhradního volna předepisuje zák. práce)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).