Re: odpisy majetku v najatých nebyt.pros
Jelikož nikdo nezná přesně vaši situaci ohledně DHM, doporučuje přečíst pokyn D-300 k § 26, kde je uvedeno, ce je samostnaným majetem přesto, že je pevně spojeno s nemovitostí. Patří tam právě reklamní tabule kromě zabudovaných nosných konstrukcí a elektronstalace (to patří k budově), přístroje a zařízení pro klimatizaci atd..
Tyto věci budete odepisovat samostatně s tím, že je zařadíte do příslušných odpisových skupin.
El. vedení a konstrukce těchto zařízení, stejně tak dlažba bude technickým zhodnocením budovy. Aby jste toto mohl odepisovat, pak potřebujete mít
1) souhlas vlastníka s technickým zhodnocením
2) souhlas vlastníka s odepisováním TZ
3) sdělení vlastníka, ve které OS je nemovitost zařazena
Vy zařadíte do stejné OS ,pokud máte souhlas, a můžete odepisovat TZ.
Samostatné věci (reklamní tabule, klimatizace bez věcí zabudovaných do stavby) můžete odepisovat bez souhlasu pronajímatele, jelikož jste jejich vlastník.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 3. 2008 11:55
Jak mám odepisovat u nájmu neb.prostor, kde mám restauraci- klimatizaci za 80tis. nosnou kovovou konstrukci k osvělení za 50tis.a k nim světla, reklamní osvětlení za 100tis. a dlažbu za 50tis.
Mohu zařadit jednotlivě nebo jako celek? Vše je pevně spojeno se stavbou, ale ta není moje??? Děkuji