Odpisy majetku v najatých nebyt.prost.

• (neregistrovaný)

16. 3. 2008 11:55

Jak mám odepisovat u nájmu neb.prostor, kde mám restauraci- klimatizaci za 80tis. nosnou kovovou konstrukci k osvělení za 50tis.a k nim světla, reklamní osvětlení za 100tis. a dlažbu za 50tis.
    Mohu zařadit jednotlivě nebo jako celek? Vše je pevně spojeno se stavbou, ale ta není moje??? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2008 13:54

anonym (neregistrovaný)

Re: odpisy majetku v najatých nebyt.pros
      Jelikož nikdo nezná přesně vaši situaci ohledně DHM, doporučuje přečíst pokyn D-300 k § 26, kde je uvedeno, ce je samostnaným majetem přesto, že je pevně spojeno s nemovitostí. Patří tam právě reklamní tabule kromě zabudovaných nosných konstrukcí a elektronstalace (to patří k budově), přístroje a zařízení pro klimatizaci atd..
      Tyto věci budete odepisovat samostatně s tím, že je zařadíte do příslušných odpisových skupin.
      El. vedení a konstrukce těchto zařízení, stejně tak dlažba bude technickým zhodnocením budovy. Aby jste toto mohl odepisovat, pak potřebujete mít
      1) souhlas vlastníka s technickým zhodnocením
      2) souhlas vlastníka s odepisováním TZ
      3) sdělení vlastníka, ve které OS je nemovitost zařazena
      Vy zařadíte do stejné OS ,pokud máte souhlas, a můžete odepisovat TZ.
      Samostatné věci (reklamní tabule, klimatizace bez věcí zabudovaných do stavby) můžete odepisovat bez souhlasu pronajímatele, jelikož jste jejich vlastník.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).