Jednatel s.r.o.měsíční mzda kolik a jak

• (neregistrovaný)

16. 3. 2008 19:07

Založili jsme s.r.o., může jednatel společnosti pobírat měsíční mzdu, je limitována, odvádí se z ní odvody jako za zaměstnance i když si platí zvlášť zálohy na soc. a zdr.pojištění? Prosím poraďte mi. Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2008 22:08

Jiřka (neregistrovaný)

Re: jednatel s.r.o.měsíční mzda kolik a
      Mzdu pobírá zaměstnanec na základě pracovní smlouvy (podle zákoníku práce). Takže pokud bude mít pracovní smlouvu na jakýkoli druh práce, jen ne na jednatelství (prac. smlouva na jednatelství nelze), pak mzda musí činit alespoň zaručenou mzdu vzhledem k druhu práce a výši úvazku. Ze mzdy se odvádí pojištění. Nebo může mít sjednanou dohodu o pracovni činnosti - pojištění se odvádí (max. v průměru 20 h týdně), nebo dohodu o provedení práce (max. 150 h v kal. roce) - pojištění se neodvádí. Daní se podle toho, zda je či není podepsané daňové prohlášení.
      Pokud bude pobírat jednatelskou odměnu, pak ta se sjednává na základě mandátní smlouvy a nevztahuje se na něj zákoník práce. S jedn. odměnou se zachází stejně jako se mzdou - pojištění i daň. Rozdíl je v tom, že i z odměny do 399 Kč se odvádí pojištění.

• 17. 3. 2008 9:13

Jandík (neregistrovaný)

PANÍ jIŘKO, PROSÍM
      Paní Jiřko, chtěla jsem se vás v souvislosti se shora uvedenou otázkou zeptat a poprosit o váš názor.
      Osoba OSVČ přerušila činnost a zaregistrovala se na ÚP, zároveň byla jednatelem a společníkem s.r.o.,, kde nepobírala žádnou odměnu, s.r.o. totiž nevykonávalo téměř žádnou činnost. Nyní ale jednatel už nechce být nadále na ÚP registrován a neví, jakou variantu zvolit, aby nemusel platit zbytečně veliké pojištění. Co by jste poradila vy, jako nejvýhodnější, Já jsem přemýšlela, že asi tu odměnu, když si zároveň chce dávat do nákladů cestovné a stravné.
      Děkuji moc za váš čas
      Jandíl

• 17. 3. 2008 21:07

Jiřka (neregistrovaný)

Re: PANÍ jIŘKO, PROSÍM
      Nojo - zbytečně velké pojištění... Jak jsem psala, s jednatelskou odměnou (pojištění, daň) se zachází stejně jako se mzdou, jen nemusí dodržovat zákoník práce. Zřejmě bych také zvolila jedn. odměnu na základě mandátní smlouvy. A podepsat daňové prohlášení (pokud ho nemá podepsané u jiné firmy a to zřejmě nemá) a uplatňovat daňové slevy. Na případnou nemocenskou by nárok měl, ale na OČR ne.

• 18. 3. 2008 12:45

Jandík (neregistrovaný)

Paní Jiřko, takže i když dostane v roce 2007 odměnu např. 250,- Kč musí z toho platit veškeré pojištění a musí se hlásit na SSP,ZP apod.? V roce 2008 ím, že se na ZP musí nahlásit, ale r. 2007 mi není jasný.
      Dík
      Janík

• 18. 3. 2008 13:53

Janík (neregistrovaný)

Ano a pokud měl za rok příjem 250,- Kč?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).