Re: bezúplatný převod pozemku
Pokud pozemek měl po celou dobu vlastníka a Vy jste věděla kdo jím je, tak jste pozemek nemohla "vydržet", protože jste nebyla v dobré víře, že je Váš. Užívání pozemku byste měla legalizovat s jeho majitelem - koupě, nájem, výpůjčka (bezúplatný nájem), věcné břemeno. Na bezplatný převod nárok zřejmě nemáte resp. nenapadá mě žádný titul (důvod).
Já se domnívám, že dle Nového občánského zákoníku č. 89/2012 Sb., který vstoupil v platnost dnem 1. ledna 2014, je možné pozemek vydržet dle zákona o mimořádném vydržení. Zde je ale potřeba uplynutí dvojnásobné lhůty, tedy 20 let bez přerušení pro nemovité věci, i když neprokáže právní důvod, na kterém se jeho držba zakládá. To neplatí, pokud se mu prokáže nepoctivý úmysl.
To znamená, že majitelka pozemku by ho teď mohla vydržet a nabýt bezúplatně do osobního vlastnictva.
Moc mne zajímá, zda mám v tomto směru pravdu, protože mnoho vlastníků o této možností moc neví, ačkoliv by se jich to mohlo také týkat.
Předem děkuji za odpověď.
J. T.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 3. 2008 8:32
Dobrý den,zajímaloby mně,zda mám nárok na bezúplatný prodej pozamku, který obhospodařuji od roku 1974. Jedná se o zahradu přilehlou k domku.Střídavě byl tento pozemek ve vlastnictví města, Ochránců přírody, nyní Pozem.fondu v České Lípě.Měla bych zájem i o pronájem tohoto pozemku, ale PFchce i pltbu za zpětné užívání tohoto pozemku.
Děkuji za informace.