Cestovné-stravné

• (neregistrovaný)

19. 3. 2008 10:56

Malá organizace s.r.o. Spletla jsem si paragrafy a vyúčtovala stravné v lednu 2008 podle § 176 ve výši 60,- Kč Určil jednatel. Ale měla jsem postupovat dle § 163 což je 58,- Kč.
    Přeplatila jsem zaměstnace o 12,-- kč. Co mám s tím teď dělat?
    Mám celkovou částku rozúčtovat analyticky na 58,- DU a 2,-- Kč DNU? Nebo to dát ke zdanění do výplaty zaměstnanci? Prosím poraďte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2008 11:41

miluna (neregistrovaný)

Re: cestovné-stravné
      To, co je nad limit, tak je nedaňové, takže 2,-Kč budete mít na nedaňovým účtu.

• 19. 3. 2008 18:41

Laďa (neregistrovaný)

Všechno uvedené špatně!
      Všechno uvedené špatně. V § 163 je uvedeno NEJMÉNĚ. A v ZDPř je uvedeno, že pro zaměstnance je daňově uznatelné až do výše sazby uvedené pro státní sféru tj. v § 176. Tedy určená částka v rozpětí 58,- až 69,- pro cestu 5-12 hod. je úplně v pořádku jak pro zaměstnance tak pro zaměstnavatele - nic nedodaňujete.
      Teprve např. při částce 71,- Kč by se dodaňovalo. Ale ne jak je uvedeno výše u zaměstnavatele, nýbrž u zaměstnance a to 2,- Kč by se zdanilo a také by se odvedla obě pojištění z 2,- Kč. Zaměstnavatel by naopak nemusel zahrnovat 2,- Kč do nedaňových nákladů, u něj jsou i nadlimitní částky daňově uznatelné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).