Re: výplata mzdy
pokud ale bude svátek, tak záleží, jak ho budete mít placený - zda v měsíční mzdě nebo náhradou
také bude záležet na tom, zda jste/nejste osobou za kterou je plátcem ZP stát nebo zda máte/nemáte dalšího zaměstnavatele - jde o to, že jinak musíte platit ZP alespoň z minim. VZ ZP (minim. mzdy) a ten doplatek může být každý měsíc jiný
zaměstnaná jsem pouze u 1 zaměstnavatele na HPP, stát za mě nic neplatí. ZP si dopočítávám do min.VZ 1080, a státní svátek mám v měsíční mzdě.
Uvedený výpočet platí z předpokladu, že se zaměstnanec zavázal hradit zaměstnavateli jim odvedené ZP z minimální mzdy. Pokud by tomu tak nebylo, zaměstnavatel by část doplatku do ZP nesrazil zaměstnanci, a tomu by vyšla čistá mzda o tuto část vyšší než uvedených 4 980,- Kč.
Pardon, to jsem si spletl s doplatkem ZP do minimální mzdy při poskytnutí neplaceného volna - v tom případě musí 1/3 pojistného z doplatku zaplatit zaměstnanec a k úhradě 2/3 se může zcela nebo zčásti zaměstnavateli písemně zavázat (§9 odst.3 zákona 48/97. Ve Vašem případě hradí ZP z doplatku do minimální mzdy celé zaměstnanec a Vámi uvedená čistá mzda je vypočítána srpávně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 3. 2008 9:12
Dobrý den,
mám stanovenou měsíční mzdu 6000,-- zkrácený úvazek, po odvodech ZP a SP 4980,--
Zajímá mě zda můžu mít tuto částku k výplatě dejme tomu každý měsíc po dobu jednoho roku, v případě, že nebudu marodit ani čerpat dovolenou?