Re: Je nějaká rada?-valutová pokladna.
Kdybyste aspoň věděla, jaký používali kurz, kdyby byl třeba pevný měsíční, bylo by to počítání jednodušší, všechny korunové doklady za měsíc by se sečetly (podle typu samozřejmě) a vydělily kurzem, ale to už jen tak předvelikonočně plácám :-)))
*Pokud je to tzv. "podnikatelská pokladna" - t.j. dostáváte je papíry a peníze nevidíte, tak zkuste následující kroky:
http://www.kurzy.cz/kurzy-men/historie/ , tam
ve druhém sloupci vlevo je HISTORIE KURZů,
zatrhněte ČNB, pod tím je sloupeček "Jedna měna" - najděte slovenskou korunu, pod tím je datum od - do (řekněme od 1.7.2007 do 31.12.2007), určete si interval - třeba 14 dnů, odklikněte "zobraz". Na další straně vám vyskoči kurzy SK po 14 dnech. Udělejte z toho aritmetický průměr, a výsledkem prodělte korunový (papírový) zůstatek a dostanete, kolik by tam asi mohlo být SK. Ty pak pronásobte kurzem ČNB k 31.12.2007.
Je to rada dost hrozná (použití je samozřejmě na vás), ale dostanete aspoň něco nějak vypočítané.
Prosím mohu se zapojit se svým dotazem. Já dostávám doklady od jednatele ze zahraničí které on si platí ze své karty. Když vybere peníze z účtu tak v Kč tj. vklad do pokladny Kč. Dotaz jak mu mám proplácet doklady v cizí měně. Protože nemáme valutovou pokladnu tak mu to můžu propláćet z korunové? Pokud používáme roční kurz tak to přepočtu a vyplatím v Kč? Poraďte Zuzana
Já si pomohu citacemi ze ZP, abych nemusel tak pracně ťukat dvěma prstama, nepodstatné pasáže vymažu :-)
§ 183
Záloha na cestovní náhrady a její vyúčtování
(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci zálohu......pokud se se zaměstnancem nedohodne, že záloha nebude poskytnuta.
Tedy vy jste se šéfem jako dohodla, že záloha nebude poskytnuta.
(4) Částku, o kterou byla poskytnutá záloha ...nižší, než činí nároky zaměstnance, doplácí zaměstnavatel zaměstnanci v české měně, pokud se nedohodnou jinak. Při vyúčtování zálohy použije zaměstnavatel zaměstnancem doložený kurz, kterým byla poskytnutá měna v zahraničí směněna na jinou měnu, a kurzy uvedené v odstavci 2.
§ 184
Při poskytování cestovních náhrad, na které nebyla poskytnuta záloha, se přiměřeně použije § 183 s tím, že pro přepočet měn se použijí kurzy vyhlášené Českou národní bankou a platné v den nástupu zahraniční pracovní cesty.
Čili pokud nebyla záloha poskytnuta, vyplácíte v české měně rozdíl, tedy celé cestovní náhrady a cizí měnu přepočítáte kurzem platným v den nýstupu zahraniční cesty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 3. 2008 15:30
Převzala jsem účetnictví,kde je vedena valutová pokladna EUR a SSK.Příjmy i výdaje byli vždy zaúčtování v Kč a když teď mám udělat k 31.12. přepočet,tak nevím jak zjistit,kolik je v pokladně valut?Samozřejmě mohu vzít PZ a postupně sčítat a odečítat podle dokladů.Ale za celý rok to bude dost hrozné.Není nějaká rada,jak to z toho ven?Děkuji všem Dana