Re: Výpověď daná zaměstnavatelem
Pokud jste dostala výpověď podle § 52 a)
nárok na odstupné máte. A to nejméně na trojnásobek průměrného výdělku.
Pokud se na tomto spolu se svým zaměstnavatelem neshodnete,
pak můžete věc řešit soudní cestou. Ale toto je opravdu až krajní řešení. Není to nic příjemného pro žádnou z účastněných stran.
Doporučuji domluvit se.
Pokud jste obdržela výpověď před 1.3.2008, tak platí dva měsíce a PP končí 30.4.2008.. Důvod je jasný a náleží Vám odstupné ve výši 3xnásobku prům.výdělku dle § 67 ZP.
Věta o shodě bez nároků-něco o dohodě, znamená, že zaměstnavatel Vás chce natlačit do situace, kdy Vám nic nedá, ale to je nesmysl.
Pokud jste ale nepodepsala dohodu o ukončení PP-to snad podle dotazu ne. Když tak ještě upřesněte, co jste zatím nepodepsala,zda převzetí výpovědi(není podstatné-lze prokázat jinak ze strany zam-tele) nebo dohodu.
Děkuji za rady.
Jinak jsem nepodepisovala vůbec nic ani převzetí výpovědi. Tu mi dal osobně "z ruky do ruky" bez potvrzení.
Když mu tuto výpověď nepodepíšu a on se nebude chtít jinak dohodnout (jak to zatím vypadá) tak po něm to odstupné stejně požadovat mohu?
A ostatní zaměstanci mu to už podepsali, takže odstupné nedostanou?
Je to zmatečné, výpověď je jednostranný akt zaměstnavatele (případně zaměstnance) a nevyžaduje souhlas zaměstnance. Ve výpovědi nemůže být uvedeno, že jde o dohodu mezi stranami a shodě dalších nároků. Pokud by chtěl zaměstnavatel ukončit PP dohodou mezi oběma stranami, musel by ji označit jako dohoda s úplně jiným § a Vy byste s ní musela souhlasit. Při výpovědi dle § 52 a) máte samozřejmě nárok na odstupné a dvouměsíční výpovědní dobu, která začne běžet od následujícího měsíce. Pokud byste netrvala na uplynutí celé výpovědní doby, mohli byste ukončit PP dohodou, ale s uvedením výpovědního důvodu uvedeného v §52 a) s nárokem na odstupné. Při výpovědi zaměstnavatelem nepodepisujete souhlas s výpovědí, maximálně podepisujete datum převzetí. Pro jistotu nemusíte nic podepisovat, zaměstnavatel může prokázat převzetí i jiným způsobem (svědci) nebo může výpověď zaslat poštou.
nezlobte se na mě, ale takového základní údaje, které jsem výše psala, by ve výpovědi měli být rozhodně napsány, aby zaměstnanec věděl co a jak... před nedávnem jsem měla kontrolu z IP a chválili nás za vedení mezd (včetně sepsaných výpovědí pro nadbytečnost)..... Takže souhlasím s paní Milunou...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 3. 2008 15:10
Dobrý den, mohla bych požádat o radu? Dostala jsem výpověď která je formulovaná takto:
Výpověď z pracovního poměru dle §52 a) - zákoníku práce. Výpověď je mezi stranami xx a yy (nechci jmenovat) ke dni 30. 04. 2008. Obě stany se na dohodě shodli bez dalších nároků.
Zajímá mě, jestli je to napsané dobře a jaké jsou v tomto případě nároky na odstupné. Zatím jsem to nepodepsala, protože s tím nesouhlasím a požaduji odstupné, ale nevím jak mám dále postupovat. Zaměstnavatel tvrdí, že nemá peníze.
Předem děkuji za odpoveď.