SZM

• (neregistrovaný)

30. 3. 2008 11:15

Dobrý den,

v SZM se do manželčina příjmu (v jejím přiznání) počítá jako příjem ze záv. činnosti peněžitá pomoc v mateřství? Nemyslím rodičovský příspěvek. Nemocenská myslím ne (byla před nástupem na mateřskou 3 měsíce v pracovní neschopnosti).

Děkuji za pomoc.

P.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2008 11:54

Renata (neregistrovaný)

Re: SZM
      Mateřská se do přiznání nepíše, její výše je důležitá pouze pro posouzení, zda si na ni můžete uplatnit slevu 4200,-. Nemocenská, mateřská, důchod, podpora v nezam. Takže pokud nemocenská a mateřská (správně jste napsal, že příspěvek se sem nepočít) byly dohromady vyšší než 38040,- , nemůžete si na paní uplatnit slevu.
      Ale nikam to nepíšete

• 30. 3. 2008 12:14

Petr (neregistrovaný)

tzn., že když v r. 2007 4 měsíce pracovala, 3 měsíce byla na neschopence a zbývajících 5 měsíců pobírala mateřskou, do jejích příjmů (v jejím daň. přiznání) se zahrne pouze příjem za 4 měsíce v zaměstnání? jde mi o tuto informaci, protože jsem se domníval, že do jejího přiznání musíme uvést součet jejího příjmu + mateřské. že na ni neuplatním slevu 4200,- jsem věděl.

moc vám děkuji

• 30. 3. 2008 12:33

Renata (neregistrovaný)

Ano, správně, do daňového přiznání patří pouze příjem ze zaměstnání. Mateřská je sociální dávka, ta se nedaní.
      Měla by mít potvrzení o zdanitelých příjmech od zaměstnavatele, tyto částky uvedete v přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).