Re: předčasné ukončení leasingu a prodej
Jestli si myslíte, že nám to po daních myslí, jste na omylu :-). Já osobně jsem totálně vyhořelý jak jaderné palivo.
Tak já odpověď načnu a někdo mne doplní. Jen útržky ze zákona, to bude nejlepší, mnou "přeložené":
§ 5/6 ZDP
... Základ daně se zvýší v případě výdajů (nákladů) uplatněných jako výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, při nedodržení stanovených podmínek pro jejich uplatnění jako výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Jedná-li se o částky uplatněné jako výdaj (náklad) v předchozích zdaňovacích obdobích, u kterých existuje právní důvod k jejich vrácení příjemcem, zvyšují se o tyto částky příjmy (výnosy) nebo se sníží výdaje (náklady) ve zdaňovacím období, kdy odpadl právní důvod k jejich uplatnění, za předpokladu, že vrácení nebylo zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při zjišťování základu daně (dílčího základu daně) podle §7 a §9.
Tedy tím máte k dodanění neuznanou část nájemného, to je jasné.
§ 29/1 ZDP
(1) Vstupní cenou hmotného majetku se rozumí
a) pořizovací cena,....Nejsou-li při bezprostředním odkoupení hmotného majetku po ukončení nájemní smlouvy nebo smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku dodrženy podmínky uvedené v §24 odst. 4 nebo odst. 5, lze do vstupní ceny zahrnout veškeré nájemné uhrazené nájemcem do data ukončení smlouvy, které nebylo výdajem (nákladem) podle §24; přitom u poplatníka, který nevede účetnictví, lze do vstupní ceny zahrnout i zálohy na nájemné uhrazené do data ukončení smlouvy.
Tedy neuznané nájemné vám zvyšuje vstupní cenu vozidla.
§ 24/2 ZDP
(2) Výdaji (náklady) podle odstavce 1 jsou také
b) zůstatková cena
2. prodaného nebo zlikvidovaného hmotného majetku, který lze podle tohoto zákona odpisovat
Tedy neuznané nájemné daňově uplatníte při prodeji v rámci zůstatkové ceny auta.
Víc polopatě to bohužel neumím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 4. 2008 1:32
Leasing na OA jehož začátek byl 4/2006 na dobu 36 měsíců, bude předčasně doplacen 4/2008. OA bude ihned prodán, co přesně musí být splněno, aby klient nemusel dodanit již uplatněné výdaje U??
Dívala jsem se i na zákon 24/5 ZDP, ale nějak tomu nerozumím, jsem momentálně přepracovaná z daní z příjmů a vůbec mi to nemyslí. Prosím o polopatické vysvětlení...