DPČ-mateříská

• (neregistrovaný)

4. 4. 2008 12:31

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat.
    Mám paní zaměstnanou od 3.9.2007 na DPČ a předtím byla na ÚP od 1.7.2007 do 2.9.2007 a předtím byla zaměstnaná a neměla žádnou nemoc. Ale u nás začala marodit od 22.10.2007-4.11.2007 a pak od 28.11.07-29.2.2008 a teď mi přinesla doklad, že 1.3.2008 nastupuje na mateřskou.
    Podmínku 270 dní nárok na mateřskou má, protože předtím byla zaměstnaní a při ÚP nebyla nemocná. Ale zaměstnavatel na mě tlačí, jestli není nějaká klička, že jí nechce 3 roky držet místo o platit mateřskou.
    Děkuji za odpověď
    Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 4. 2008 14:33

Renata (neregistrovaný)

Re: DPČ-mateříská
      Zaměstnavatel přece mateřskou neplatí, tu platí stát, o tu zaměstnavatel odvádí méně na soc.pojištění, resp. u malých organizací to platí OSSZ. A pokud je paní zaměstnaná na DPČ, zaměstnavatel jí vůbec nemusí místo držet, může jí dát výpověď.

• 4. 4. 2008 15:31

Jiřka (neregistrovaný)

Přesně tak, DPČ je dohoda mimo pracovní poměr a na ni nevztahují stejná pravidla, jako na pracovní poměry.

• 8. 4. 2008 7:29

Petra (neregistrovaný)

Dobrý den,
      takže po skončení mateřské na 28 týdnů. S ní můžeme ukončit DPČ a nemusíme jí vůbec mít v evidenci? S tou mateřskou jsem mu to vysvětlovala, že se mu o to poníži odvody.
      A to jí vůbec za dobu rodičovné dovolené nebudu vést ELDP?
      Já se omlouvám, za tyto dotazy, ale ještě jsem se s tím nesetkala.
      Děkuji moc
      Petra

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).