Re: Leasing..prosím jak zaúčtovat
Tak se pokusím někoho udělat šťastným, snad se mi to povede. Nejdříve DPH....Váš druhý návrh je dobře...DPH z akontace a pak z jednotlivých splátek podle splátkového kalendáře.
Co se týká daňových výdajů, obecně platí, že můžete uplatnit jen poměrnou část z celkové ceny leasingu (bez DPH samozřejmě), to znamená, pokud jste stroj pořídil v 3/2008, tak za rok
2008 = 10/60
2009 = 12/60
2010 = 12/60
2011 = 12/60
2012 = 12/60
2013 = 2/60
ke správnému číslu vedou dvě cesty:
1) akontaci i splátky účtovat celý rok nedaňově a na konci roku uplatnit propočítaný podíl do daňových nákladů
2) splátky účtovat rovnou do daňových nákladů a podíl akontace přidat až na konci roku (tak, aby ale součet splátek + podílu akontace souhlasil s maximální možným podílem leasingu za rok) Pojištění je samozřejmě Váš daňový výdaj, vedete DE, netřeba časově rozlišovat.....pokud mě chce někdo doplnit, budu ráda...jinak hezký večer
Re: Leasing..prosím jak zaúčtovat
To nemáte zač, kdyby jste potřeboval vést účetnictví, obraťte se na mě, vymyslíme to.
Hezký den Vendula
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 4. 2008 15:09
Vedu DE, měsíční plátce DPH.
Prosím moc o radu, pořizuji stroj (2. odpisová skupina)
akontace: 20 %
60 měsíců splátky
+ pojištění
Mohl by mi prosím někdo podrobně popsat postup zaúčtování. Jak akontace, tak splátky, tak pojištění?? A jak je to s odečtem DPH?? Dám si do přijatých plnění v měsíci, kdy stroj pořídím celou sumu DPH nebo jen z akontace a další DPH bude podle dne zdan.plnění na splátkovém kalendáři, tedy každý měsíc část dph??
A splátka se dává měsíčně do daňových výdajů?
Moc prosím...a prosil bych trošku detailněji a laicky.
Bude-li to krok po kroku, budu nejšťastnější.
Moc díky všem
Petr