Re: Sociální pojištění
Souhlasím s paní Hankou, také bych zašla na sociálku a nechala si to vysvětlit, případně bych tam to penále hned zaplatila..aspon budete vědět, co dál a nebudou pak na vás chtít šílené sumy. Nezapomente, že si musíte vydělat alespon 96 000 v zaměstnání, aby jste vyl považován za vedlejší činost OSVČ
Re: Sociální pojištění
Návštěvou OSSZ nic nezkazíte.
Skutečnost, že zaměstnavatel odváděl daně z § 6 (z příjmů, sociální, zdravotní) nijak neřeší Vaši situaci k odvádění záloh z § 7 u sociální daně. U zdravotní daně ano, tam je to pro zálohy podstatné.
Z §13a/9 zákona č. 589/1992 Sb. dovozuji, že není rozhodné, zda jste si nakonec vydělal 96 000 v § 6. Pro účely záloh tato částka platí jen do budoucna.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 4. 2008 20:08
Dobrý den,
dnes mi přišlo vyúčtoání z OSSZ a jsem z něj drobátko zmaten.
Do konce června loňského roku jsem byl student a byl sem tedy od placení osvobozen, po skončení studia se mi z práce jako OSVČ stala automaticky hlavní činnost a byl jsem povinen platit zálohy, ty jsem neplatil ale usilovně hledal zaměstnaní kde by bych tyto zálohy platil z platu u zaměstnavatele.
Měsíce červenec a srpen jsem tedy hledal a byl veden jako hlavni činnost. Koncem srpna jsem podepsal smlouvu s novým zaměstnavatelem a nastoupil do zamštnání. Zaměstnavatel mi automaticky z platu strhával z platu veškeré poplaty (zdravotní, sociální a záloha na daň) a tak jsem to bral tak že již sociální platit nemusím.
Teď mi daňová poradkyně vypracovala všechny doklady a ty jsem předal na patřičné úřady. Na zdravotní jsem měl malý nedoplatek který jsem uhradil, na daních zase přeplatek ale na sociálním jsem měl nulu.
Teď ale když mám vyúčtování je v něm uvedeno od měsíce července 2007 do února 2008 že mam platit 1491Kč, tyto řádky mi vyznačili zvýrazňovačem. Na další straně kde je přehled plateb je ještě připsáno penále ( nevím zda je to za ten červenec a srpen nebo za cele období nebo vůbnec za co)
U nedoplatku za 06 a 07 jsou nuly a je částka jen u penále.
A teď teda nevím jestli po mě chcou zaplatit cca 12tis za to pojištění + penale nebo jen to penale nebo co teda po mě chcou.
Do káže někdo poradit? Děkuji