Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 4. 2008 9:44
Prosím, máte zkušenost s krácením odpočtu úroků ze staveb.spoření? Zpracovala jsem pánovi roční zúčtování daní s tím, že od IV/07 si pořídil ŽL na ubytovací služby a pronajímal svou chatu cca měsíc v roce 2007. V tom by problém nebyl. Je to vdovec, předložil mi příjem od zaměstnavatele, potvrzení o studiu dětí, životku a dvě potvrzení na odpočty úroků ze staveb.spoření.
Daň.přizn.zpracováno a odevzdáno. Jenže,
FÚ ho zkontaktoval s tím, že to jedno stavebko - úvěr se týká té chaty, kterou pronajímal - neslouží k trvalému bydlení
a že za 1) nelze odečíst úroky a když, tak jen v poměrné části a za 2) že má napsat čestné prohlášení, že tam bydlí třeba dcera,
ale ať si dá pozor a domyslí následky, že oni mohou zkontrolovat návaznost na přídavky na děti atd.
Toto mi sdělil po telefonu a já jsem z toho jelen.
To, že jedno stavebko má na chatu, kterou používá k výdělečné činnosti - i když jen ten cca měsíc v létě, tak to mi vůbec
předtím nesdělil.
Prosím o radu, pokud budete někdo ochoten, co s tím mám teď udělat ?!
Jak zkrátit odpočet (měsíční poměry), nebo jak na to jít ?
A má napsat to čest.prohlášení ohledně pobytu dcery?
Máte s tímto zkušenost?
Moc díky za odpověď.