Re: Problém s odstupným
přiznám se, že pracovní právo není mým šálkem čaje, ale
1) přidělování práce je podle mého problém zaměstnavatele..¨
2) nevím zda je správná úvaha o 4Q. a ne 1Q.2008,
3) tuším, že povinností zaměstnavatele je při rozvázání pracovního poměru uvést ( odděleně ) výši prům. výdělku
4) a obrana...žalovat se nemá, ale oznámit je tak české... a tuším, že na podobných problémech se rád vyžívá úřad práce nebo dnes spíše inspektoráty práce
.. ale všechny tyto úvahu nutno prosím posuzovat v kontextu úvodu mého příspěvku
inspektorát práce !! Praha 6.
Hlavně se nedejte.Správně by Vám měl zaměstnavatel platit průměrnou mzdu i ve výpovědní lhůtě..
Měla jsem to samé.31.12.výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou
z důvodu rušení společnosti.Stačilo se zmínit o inspektorátu.
Dva měsíce průměrná mzda + tříměsíční odstupné v prům.mzdě.
pokud Vám skončil PP 31.3., potom byste měla obdržet odstupné v březnové mzdě - pokud jste se nedohodli na pozdějším termínu - (ze zákona ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku), které se počítá z průměru pro I. Q 2008 (tj. z mezd za říjen - prosinec 2007)
Samozřejmě máte nárok na odstupné z průměru ze 4Q. Jinak pokud Vám nebyla ve výpovědní době přidělována práce, máte nárok na náhradu ve výši průměrného výdělku, protože by šlo o překážku na straně zaměstnavatele. To ale v tom případě, že jste nechodila do práce. Upozorněte zaměstnavatele, že podle ZP máte nárok na odstupné z průměru používaného v 1. čtvrtletí, v kterém skončil pracovní poměr, tedy spočítaného ze 4. čtvrtletí 2007. Pokud bude zaměstnavatel trvat na svém, obraťte se na inspektorát práce.Ten poskytuje poradenství v oblasti pracovně právních předpisů zdarma a kontroluje též jejich porušování zaměstnavatelem (převzal tuto agendu po ÚP). Kontakty na pobočky v krajích nebo okresech najdete zde:
http://www.bozpinfo.cz/odkazy/poradenstvi/ibp040315.html
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 4. 2008 23:36
K 31.1.2008 jsem dostala výpověď pro nadbytečnost, v únoru a březnu běžela výpovědní lhůta, už pomíjím,že mi nebyla přidělována práce a placen jen základní plat, bez pohyblivé složky, která byla vázána na skutečně odvedenou práci pro klienty, ale při odchodu mi bylo sděleno, že i tříměsíční odstupné mi bude vyplaceno pouze ze základní mzdy. Vím, že by měl brán půměr ze 4Q/2007, který je nejméně o 10 000,- měsíčně vyšší než základní mzda. Jak by jste se bránili? Prosím pomozte....