Promlčená lhůta ?

• (neregistrovaný)

12. 4. 2008 0:35

Dobrý den,
    chtel bych se zeptat,jestli existuje nějaká zákonem stanovená promlčecí lhůta.
    Přišly mi totiž poštou tři složenky z okresu Ostrava,na zaplacení komunálního odpadu za rok 2001 a 2002.Připadá mi to jako docela stará záležitost a já slyšel,že pokud mě neupozorní na doplatek,který je starší více než 6 let,tak je to prý promlčená lhůta a ja nejsem povinen jim tento dluh splatit.

Můžete mi to prosím objasnit ? Rád bych věděl,jestli to je pravda,či nikoli.

Předem děkuji za odpověď

Michal

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 4. 2008 14:18

J (neregistrovaný)

Re: Promlčená lhůta ?
      Vybírání poplatků za svoz komunálního odpadu se řídí zákonem o správě daní a poplatků.
      Tento zákon upravuje správu daní, poplatků, odvodů, záloh na tyto příjmy a odvodů za porušení rozpočtové kázně 1) (dále jen "daně"), které jsou příjmem rozpočtů územních samosprávných celků .
      Právo vybrat a vymáhat daňový nedoplatek se promlčuje po šesti letech po roce, ve kterém se stal tento nedoplatek splatným.
      Je-li proveden úkon směřující k vybrání, zajištění nebo vymožení nedoplatku, promlčecí lhůta se přerušuje a počíná běžet nová promlčecí lhůta po uplynutí kalendářního roku, ve kterém byl daňový dlužník o tomto úkonu zpraven, daňové nedoplatky lze však vymáhat nejpozději do dvaceti let počítaných od konce roku, ve kterém se stal nedoplatek splatným, s výjimkou daňových nedoplatků zajištěných podle odstavců 4 a 5.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).