Re: S.R.O., konkurzní řízení a ručení
>Nyní dotazy:
>1. jaké mám možnosti obrany, pokud jediný jednatel po
>letošní VH nepodal návrh na změnu zápisu v OR? (dle
>zákona je jednatel povinen bezodkladně toto učinit)
Doporučuji ihned postupovat dle § 31 odst.2 obchod.zákoníku,
kdy návrh na zápis změny může podat i osoba, která doloží právní zájem(pokud povinná osoba nepodá do 15ti dnů návrh sama). Lhůta už podle Vás uplynula, zpracujte návrh(nebo si nechte zpracovat), doložte oba materiály a OR Vás vymaže.
>2. firmě z důvodu přístupu nyní 100% majitele hrozí
>konkurz - v případě, že došlo k tomu, že jednatel
>nepodal návrh na změnu zápisu v OR, budu stále veden po
>zahájení konkurzního řízení jako spolumajitel, tj. ručím
>za závazky firmy do výše svého základního vkladu?
Budete-li konat neprodleně, nebudete v době řešení-dnes už úpadku,(nový insolvenční zákona), veden v OR.
>Jinak byste ručil jako společník jen do výše nesplaceného vkladu, ne svého základního.
>Co mám k dispozici:
>1. zápis z valné hromady, notářsky ověřený, ve kterém
>je uvedeno zrušení mé osoby jednatelem,
>2. smlouvu o převodu obchodního podílu, kde se
>nabyvatel výslovně podepisuje pod to, že si je plně vědom
>ekonomického, právního i personálního stavu společnosti;
>notářsky ověřená kopie
>
>
>
>A druhá věc je zaměstanecký vztah:
>Tato firma, jíž jsem byl společníkem, mi dluží 2 mzdy
>- dle zákona mám právo v případném konkurzním řízení
>podat žádost o vyplacení dlužné mzdy.
Jde o přihlášku pohledávky.
>Dotaz: předpokládám, že tato situace by se řešila
>separátně od případného řízení se mnou jako společníkem /
>jednatelem.
ANO!
>
>
>
>Děkuji moc za rady.
>
>
>
>
Rozumím tedy dobře, že po mě správce konkurzní podstaty (nebo jak se tomu dnes říká) nebude chtít žádné peníze, pokud doložím, že jsem svůj vklad do SRO splatil?
(v aktuálním zápisu v OR je toto uvedeno, stejně jako ve smlouvě o nabytí podílu z roku 2005)
Pokud jste měl splacen vklad do výše 100%, tak ručí firma,ne společník. Insolvenční správce po Vás jako společníkovi nemůže nic chtít.
Něco jiného je ručení statut.orgánu společnosti, to upravuje obch.zák. v § 194, ale Vy sjte snad byl jenom společník,nebo jsem špatně četl? Ne už jsem si to přečetl znovu, byl jste i jednatelem, tedy rychle návrh a pryč odtud.Mohl byste se dostat do situace, kdy st.orgán ručí za škodu vzniklou společnosti a ručení za závazky.
tady je to trochu složitější.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
14. 4. 2008 13:29
Dobrý den všem, prosím vás o radu v následujícím problému.
Od r. 2005 jsem byl 16% společníkem a jednatelem s.r.o. (3 společníci)
Po neshodách se zakládajícím společníkem (42% podíl) v roce 2007 jsem se já a druhý společník (42% podíl) rozhodli z firmy vystoupit. K tomu došlo na řádné valné hromadě za účasti notáře v posledním únorovém týdnu 2008, kde byla podepsána smlouva o převodu obchodních podílů na zakládajícího společníka a zároveň odhlasováno zrušení mé osoby z pozice jednatele firmy.
Nyní dotazy:
1. jaké mám možnosti obrany, pokud jediný jednatel po letošní VH nepodal návrh na změnu zápisu v OR? (dle zákona je jednatel povinen bezodkladně toto učinit)
2. firmě z důvodu přístupu nyní 100% majitele hrozí konkurz - v případě, že došlo k tomu, že jednatel nepodal návrh na změnu zápisu v OR, budu stále veden po zahájení konkurzního řízení jako spolumajitel, tj. ručím za závazky firmy do výše svého základního vkladu?
Co mám k dispozici:
1. zápis z valné hromady, notářsky ověřený, ve kterém je uvedeno zrušení mé osoby jednatelem,
2. smlouvu o převodu obchodního podílu, kde se nabyvatel výslovně podepisuje pod to, že si je plně vědom ekonomického, právního i personálního stavu společnosti; notářsky ověřená kopie
A druhá věc je zaměstanecký vztah:
Tato firma, jíž jsem byl společníkem, mi dluží 2 mzdy - dle zákona mám právo v případném konkurzním řízení podat žádost o vyplacení dlužné mzdy.
Dotaz: předpokládám, že tato situace by se řešila separátně od případného řízení se mnou jako společníkem / jednatelem. ANO, NE?
Děkuji moc za rady.