Re: Zvyšování kvalifikace zaměstnance
Váš zaměstnavatel se hrubě mýlí a braňte se proti tomu, svařecký kurz Vám byl přidaněn úplně zbytečně!
Dle § 6/9/a ZDP jsou na straně zaměstnanců osvobozeny částky vynaložené zaměstnavatelem na jejich odborný rozvoj, výjimku z toho tvoří náklady na zvyšování kvalifikace.
Podle Zákoniku práce se odborným rozvojem zaměstnanců rozumí:
zaškolení, zaučení, prohlubování a zvyšování kvalifikace, přičem ZVYŠOVÁNÍM KVALIFIKACE SE ROZUMÍ DOSAŽENÍ VYŠŠÍHO STUPNĚ VZDĚLÁNÍ. Při vší úctě, svářečské zkoušky nejsou ani maturita, ani vysokoškolský diplom.
Na straně zaměstnavatele se pak v souladu s ustanovením § 24/2/j/bod 3. jedná o jednoznačně daňově uznatelný náklad. U nás ve firmě se takových kurzů účastní dělníci běžně a bez nejmenší pochyby jde o uznatelný náklad. Trvejte na opravě, jste v právu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 4. 2008 18:32
Zaměstnavatel mě vyslal na svářečský kurz abych si zvýšil kvalifikaci.Po skončení kurzu nyní tvrdí,že si cenu svařovacího kurzu nemůže dát do nákladů a musí ji zaplatit z čistého zisku.
Může zaměstnavatel zaúčtovat jako nákladovou položku cenu svařovacího kurzu na který vyslal svého zaměstnance.
Zaměstnavatel mi cenu svařovacího kurzu zahrnul do hrubého příjmu a zdanil mi ji včetně zdravotního a sociálního pojištění.Může takto postupovat