Re: exekuce
Myslíte započítat dítě v jehož prospěch je vedena exekuce? To nelze.
Z těch paní od soudu mám nějaký divný pocit.
Podle § 279 OSŘ se pro přednostní pohledávky srážejí dvě třetiny. Přednostní pohledávky se uspokojují nejprve z druhé třetiny a teprve, nestačí-li tato třetina k jejich úhradě, uspokojují se spolu s ostatními pohledávkami z první třetiny.
Já osobně si toto ustanovení ve vašem případě vykládám tak, že bych srazila výživné v plné výši, i když by bylo větší než jedna třetina.
Budete srážet nejdříve běžné výživné, datum na nějaké nepřednostní exekuci pro vás není směrodatné, srážíte v pořadí, v jakém exekuce došly. A když měl na zápočťáku od min.zaměstnavatele jenom výživné, tak je pro vás vždy první to, co je na zápočťáku. To dítě, na které srážíte exekucí výživné opravdu do vyživovaných osob nepočítáte.
To máte pravdu, kdyby to bylo tak jednoduché. Dneska se s tím teda peru, připadám si jak totální blázen.
Poraďte mi ještě někdo prosím s tím výpočtem. Nevím si rady s tou nezabavitelnou částkou. Dala jsem si výpočet na www. výplata.cz - každou exekuci zvlášť.
Pokud mi pokryje částka na přednostní pohledávky dluh na výživném, mohu použít částku zabavitelnou bez omezení k úhradě nepřednostní pohledávky?
Jak si pak překontroluji nezabavitelnou část mzdy, když vyjde pokaždé jiná /díky dítěti, kdy ho jednou započtu apodruhé ne/.
Ach jo
Myslím, že když budete vyživovoanou osobu jednou počítat a podruhé nepočítat, tak potom ta třetina vlastně nebude třetina. Jestli už zaplatil dlužné výživné a platí jenom běžné, mohl by požádat soud podle § 290, aby byl zrušen výkon rozhodnutí a pohlížela byste na něj, jako kdyby platil alimenty na základě dohody o srážkách.
Zatím ovšem berte současný stav a žádnou vyživovanou osobu nepočítejte.
Takže:
12000 - 4188 = 7812
7812 - 6281 = 1531
(6281 - 2) : 3 = 2093
Částka zabavitelná bez omezení se připočte k druhé třetině k uspokojení přednostních pohledávek, zbytek k první třetině.
3000 výživné = 2093 + 907
1531 = 907 + 624
exekuce 2093 + 624 = 2717
zaměstnanec 4188 + 2093 + 2 = 6283
6283 + 2717 + 3000 = 12000
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 4. 2008 10:44
Dobrý den, prosím o radu.
4.10.2007 nám dorazila exekuce na zaměstnance, na dlužné výživné a běžné výživné. K dnešnímu dni má zaměstnanec dlužné výživné sraženo a nyní mu srážíme pouze běžné výživné.
3.4.2008 nám však dorazila další exekuce, tentokrát nepřednostní.
Nevím si rady s pořadím srážek. Když k nám zaměstnanec nastoupil donesl zápočtový list, kde má zapsánu pouze přednostní exekuci-výživné,ale není uveden žádný datum převzetí od předchozího zaměstnavatele. Zasílala jsem dotaz na soud a tam mi odepsali, že nepřednostní pohledávka má v tomto případě přednost, ale nevím proč. na usnesení k nepřednostní pohledávce je : pořadí vymáhané pohledávky se řídí dnem 8.6.2006 a u přednostní pohledávky: řídí se dnem 26.1.2007- jsou tato data pro mě směrodatná nebo se řídím datem doručení?A ještě jeden dotaz-pokud by nepřednostní pohledávka musela být hrazena první, nezbyde mi na výživné celá částka, kterou by měl zaměstnanec platit. Mám v tomto případě informovat soud, nebo se domluvit se zaměstnancem, ať rozdíl vyplácí hotově povinné/tedy pokud s tím bude souhlasit, protože jinak mu opět dlužné výživné/?Moc díky za radu