Re: Zálohy zdrav. a soc. pojištění - nut
Pokud podnikání bylo vaším vedlejším příjmem a příjem po odpočtu výdajů je menší než 48334,- Kč(resp. 4028,- měsíčně) nejste povinnen platit zálohy ani na sociální, ani na zdravotní pojištění. Doplácíte až při podání daňového přiznání.
Re: Zálohy zdrav. a soc. pojištění - nut
Děkuji, v tom případě je ve zmíněném formuláři chyba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 4. 2008 11:02
Dobrý den, prosím o radu v následující situaci. Jsem zaměstnán, vedle toho mám ještě vedlejší minoritní příjmy jako OSVČ (živnostenský list 0 Kč a autorská činnost příjmy cca 45 000 Kč, výdaje uplatňované 40% paušálem).
Daňové přiznání dělám stejným způsobem jako v loňském roce, kdy jsem žádné zálohy na zdravotní a sociální pojištění neplatil, neb z výsledného výpočtu v daňovém formuláři tato povinnost nevyplynula.
Při vyplňování formuláře od HM Aspect pro letošní rok mi ale vychází povinnost platit zálohy jak na zdravotní, tak i sociální pojištění. Podotýkám, že výše vedlejších příjmů v letošním i loňském roce je cca stejná.
Změnily se tedy zákony, je chyba ve formuláři nebo ve způsobu výpočtu?
Pokud je vše správně a zálohy je potřeba platit, lze se tomu nějakým způsobem vyhnout? Např. pozastavením živnostenského listu apod. Děkuji