Zálohy zdrav. a soc. pojištění - nutné?

• (neregistrovaný)

20. 4. 2008 11:02

Dobrý den, prosím o radu v následující situaci. Jsem zaměstnán, vedle toho mám ještě vedlejší minoritní příjmy jako OSVČ (živnostenský list 0 Kč a autorská činnost příjmy cca 45 000 Kč, výdaje uplatňované 40% paušálem).

Daňové přiznání dělám stejným způsobem jako v loňském roce, kdy jsem žádné zálohy na zdravotní a sociální pojištění neplatil, neb z výsledného výpočtu v daňovém formuláři tato povinnost nevyplynula.

Při vyplňování formuláře od HM Aspect pro letošní rok mi ale vychází povinnost platit zálohy jak na zdravotní, tak i sociální pojištění. Podotýkám, že výše vedlejších příjmů v letošním i loňském roce je cca stejná.

Změnily se tedy zákony, je chyba ve formuláři nebo ve způsobu výpočtu?

Pokud je vše správně a zálohy je potřeba platit, lze se tomu nějakým způsobem vyhnout? Např. pozastavením živnostenského listu apod. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 4. 2008 11:26

Libuna (neregistrovaný)

Re: Zálohy zdrav. a soc. pojištění - nut
      Pokud podnikání bylo vaším vedlejším příjmem a příjem po odpočtu výdajů je menší než 48334,- Kč(resp. 4028,- měsíčně) nejste povinnen platit zálohy ani na sociální, ani na zdravotní pojištění. Doplácíte až při podání daňového přiznání.

• 21. 4. 2008 11:35

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Rozhodná částka pro povinnou účast na důchodovém pojištění OSVČ vykonávající vedlejší činnost je pro rok 2008 51 744, -

• 21. 4. 2008 12:56

Honza (neregistrovaný)

Děkuji, v tom případě je ve zmíněném formuláři chyba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).