Re: účet 028 ?
Pokud jste Vašim programem donucena účtovat o drobném majetku jako o dlouhodobém majetku, pak o něm musíte účtovat v účtové třídě 02 - dlouhodobý hmotný majetk a to v souladu se všemi obecnými principy, které platí pro účtování o dlouhodobém majektu.
Pak pořízení tohoto majetku účtujete MD 042 Dal 321 a zařazení tohoto majetku MD 022 Dal 042. Účetní odpisy tohoto majetku pak stanovit dle doby použitelnosti tohoto drobného dlouhodobého majetku a účtovat MD 551 Dal 08X.
Já osobně bych program, který mě nutí účtovat jinak než jsem byl zvyklý a než mi vyhovovalo, raději vyhodil z okna. Každý program má umožnit takové účtování aby to bylo v souladu se zákonem a evidovat drobný hmotný majetek podrozvahově je plně v souladu se zákonem - tak ať mi to ten program umožní. Berte prosím tento odstavec jako pouhé vyjádření mého osobního názoru.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 4. 2008 8:31
V naší firmě došlo ke změně softwaru a musíme překopat účtování DDHM. Vedly jsme pouze operativní evidenci, ze které jsme vycházeli a časově rozlišovali na 2 roky. Nyní nám systém DDHM funguje na principu dlouhodobého majetku. Musíme tedy zařadit a odepisovat. Nechceme ale zasahovat do účtů dlouhodobého majetku. Napadlo mi účtování:
výdej ze skladu 028/112
zařazení 381/028
odpis 24 měs. 501/381
Ale účet 028 jsem nenašla ve vzorové účtové osnově. Používáte ho? Jak účtujete?
Díky