Účet 028 ?

• (neregistrovaný)

21. 4. 2008 8:31

V naší firmě došlo ke změně softwaru a musíme překopat účtování DDHM. Vedly jsme pouze operativní evidenci, ze které jsme vycházeli a časově rozlišovali na 2 roky. Nyní nám systém DDHM funguje na principu dlouhodobého majetku. Musíme tedy zařadit a odepisovat. Nechceme ale zasahovat do účtů dlouhodobého majetku. Napadlo mi účtování:
    výdej ze skladu 028/112
    zařazení 381/028
    odpis 24 měs. 501/381

Ale účet 028 jsem nenašla ve vzorové účtové osnově. Používáte ho? Jak účtujete?

Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 4. 2008 10:02

VV (neregistrovaný)

Re: účet 028 ?
      účet 028, jak jsme ho znali z dřívějška již řadu let neexistuje, můžete použít 022/ anal., nebo si 028 vytvoříte. Účetní rozvrh si dnes můžete sestavit sami, není ničím předepsán.

• 21. 4. 2008 10:15

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

A nebylo by lepší s ním tedy zacházet jako s majetkem a místo účtů časového rozlišení jej normálně odepisovat na analytiku 551/088??? A pak vyřadit klasicky 088/028? To s emi zdá čistší a určitě v softwaru jednodušší.

• 21. 4. 2008 19:33

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Nic Vám přeci nebrání zřídit další analytiku na účtu 042 a prostě jej používat :-))))) Ale doporučuji sepsat pravidla do nějakého vnitřního předpisu, co, kdy a jak budete účtovat, to zvládnete:)))

• 21. 4. 2008 19:39

bubu (neregistrovaný)

Pokud jste Vašim programem donucena účtovat o drobném majetku jako o dlouhodobém majetku, pak o něm musíte účtovat v účtové třídě 02 - dlouhodobý hmotný majetk a to v souladu se všemi obecnými principy, které platí pro účtování o dlouhodobém majektu.
      Pak pořízení tohoto majetku účtujete MD 042 Dal 321 a zařazení tohoto majetku MD 022 Dal 042. Účetní odpisy tohoto majetku pak stanovit dle doby použitelnosti tohoto drobného dlouhodobého majetku a účtovat MD 551 Dal 08X.

Já osobně bych program, který mě nutí účtovat jinak než jsem byl zvyklý a než mi vyhovovalo, raději vyhodil z okna. Každý program má umožnit takové účtování aby to bylo v souladu se zákonem a evidovat drobný hmotný majetek podrozvahově je plně v souladu se zákonem - tak ať mi to ten program umožní. Berte prosím tento odstavec jako pouhé vyjádření mého osobního názoru.

Hezký den přeje
      bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).