Re: poraďte - mateřská - ukončení PP
Nároky Vám jistě vysvětlí nějaká zkušená mzdovka lépe, ale já nechápu, proč chcete ukončovat PP?? Můžete být s prvním dítětem doma klidně 3 roky a když stihnete druhé, tak také do jeho tří let a přitom se Vám bude PPM počítat ze zaměstnání??To jestli chcete nebo nechcete po mateřské nastoupit zpátky, není v tuto chvíli příliš rozhodující a já v tom vidím ulehčení si práce zaměstnavatele a větší nejistota a možná i finanční ztráta pro Vás...ale uvidíme, co na to poví ostatní
Pokud tomu dobře rozumím, nyní jste na mateřské dovolené, která Vám bude končit někdy v červenci. Nevidím důvod, proč byste měla ukončovat pracovní poměr. Po mateřské dovolené si požádejte o čerpání dovolené z roku 2007 (která bude pokrácená kvůli nemoci) tak, aby její čerpání bezprostředně navazovalo na mateřskou dovolenou, a o čerpání celoroční výměry dovolené za rok 2008 (ta krácená nebude, pokud si o čerpání požádáte tak, aby bezprostředně navazovala na čerpání dovolené z roku 2007). Před vyčerpáním obou dovolených požádáte o rodičovskou dovolenou nejdéle do 3 let dítěte. Pokud pak zase otěhotníte, pak 6 týdnů před porodem zase nastoupíte na mateřskou a budete mít zase placené mateřské dávky.
Se zaměstnavatelem jsem hodně zadobře, a jsem mu dost vděčná, za to jak se o mě staral, tak jim to také nechci komplikovat, chci hned druhé dítě tak jsem jim řekla ať počítají že 5-6 let nebudu k dispozici, tak oni aby měli jistotu, tak chtějí ukončit PP asi aby nevzali někoho jiného a já si to za 3 roky nerozmyslela a nevyžadovala nastoupit. Tak nevím co dělat a nechci zas abych já přišla o nějaké peníze nebo něco. Když ukončím PP tak se mi pak další PMM bude počítat jinak než kdybych zůstala jako zaměstnanec?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 4. 2008 17:32
Prosím o radu, jsem na mateřské a se zaměstnavatelem jsem se domluvila, že k němu již nastoupit pak nechci, že chci hned druhé dítě, tak jsme se domluvili, že ukončíme PP. Jak je to s dovolenou, která mi zbyla z r. 07, od července jsem byla na neschopence, takže mi ji asi ještě pokrátí že, a měl by mi ji proplatit? A jak to je s dovolenou za r. 08, tam mi taky nějaká vznikne a mají mi ji také proplatit? Prosím o radu, jak by to bylo pro mě nejvýhodnější, jestli ještě neukončovat PP a počkat co nejdéle aby mě vzniklo více dovolené? Neschopenku jsem měla do 24.1.08 a od 25.1.08 PPM. Děkuji za radu