Re: návrat po MD a žádost o úpravu prac.
Řeší to § 241 ZP.
Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
děkuji, hned tam mrknu, hezký den Katka
Ještě dotázek, mám žádat o změnu z nepřetržitého provozu na 8hodinou pracovní dobu nebo mám jasně specifikovat, že mi jde o práci 7-15h, aby mě nedal na 8 hodinovou pracovní dobu ranní, odpolední a noční. Jde mi o správné formulace. Nevím přesně jak zní pojem v zákoně o klasické pracovní době.Myslím, že u nás mám docela šanci s žádostí upět, několik maminek po MD si pracovní místo udrželo.
Děkuji za odpověď
Pokud máte dopolední směny od 7.00-15.00 napište, že by vám vyhovovala tato pracovní doba a napište zdůvodnění, proč nemůžete pracovat na jiné směně-péče o malé dítě, doprava do zaměstnání, nemožnost hlídání jinou osobou, směnování manžela a pod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 4. 2008 13:35
Dobrý den,
snažila jsem se sama najít odpověď na svou otázku v zák. práce, ale nenašla jsem.
Můžete mi poradit, vracím se po MD zpět do práce,dříve jsem pracovala v nepřetržitém provozu, ale teď vzhledem k tomu, že můj muž pracuje ve směnném provozu potřebuji požádat zaměstnavatele o úpravu pracovní doby, na 8 hodinou prac.dobu.
Je to někde ošetřeno v zákoně, mám nějaké právo nebo záleží jen na zaměstnavateli?
Děkuji za odpověď Katka