Re: Dovolená-čerpání při RP
Ale to jste neprošvihli vy, nýbrž ona. Ona si musí požádat o čerpání, vy nemáte v tomto směru žádnou povinnost.
No šlo by jedině, když si požádá o přerušení rodičovské dovolené. Ale tam pozor jestli máte někoho na zástup za rodičovskou dovolenou a necháte ho po dobu čerpání řádné dovolené maminy pracovat, jeho pracovní poměr se automaticky změní na dobu neurčitou. Čili po dobu čerpání dovolené by musel "zástup" skončit a potom znovu přijmout na "zástup" po dobu rodičovské dovolené. Ale s tímto zaměstnavatel nemusí souhlasit.
souhlasím s předchozí odpovědí, navíc musíte nyní již nárok na dovolenou počítat jinak - protože nenastupuje ihned po mat. dovolené, potom může nastat případ, že bude dovolená krácená - vše je popsáno v Zákoníku práce (každopádně je věcí zaměstnankyně, zda o čerpání dovolené ihned po mat. dovolené požádá - zaměstnavatel nyní její žádosti nemusí vůbec vyhovět - dle ZP jí dovolenou může dát až po rodič. dovolené)
hlavně si dejte pozor, jak máte formulovaný "zástup za mateřskou, rodičovskou dovolenou" - tam by Vám opravdu mohl nastat problém
Zástup za ní nemáme. Dovolenou jsem samozřejmě pokrátila.
Tu RD si přeruším jenom u sebe nebo ona musí někde něco hlásit???? Jak je to se SP a ZP? tam musím odhlásit z RD a přihlásit nástup do zaměstnání.Já, vím, že si to měla sledovat, ale je to slušná paní a kdyby to nějak šlo, ráda bych kdyby se to vyřešilo teď. Kdo ví co vymyslí zase za změny, tak aby o ty peníze nakonec nepřišla. Děkuji
ona je nadále v kategorii, za kterou je plátcem ZP stát (měla by Vám doložit, že pobírá rodičovský příspěvek)
na dobu, co bude čerpat dovolenou (o kterou písemně požádá - a Vy ji schválíte) - ji budete vést ve stavu
nevím, jakou máte rozhodovací pravomoc - měl by to schválit někdo odpovědný (na mzdové účetní tato pravomoc neleží - alespoň u velkých firem)
>>>Dobrý den, vím, že je to tady věčné téma, ale snad
>>>mně
>>>nikdo nesprdne, že se opět vracím k dovolené.
>>>Máme zaměstnankyni na PR a v r.2007 si vznikl nárok
>>>na
>>>dovolenou z MD. Nějak jsme to prošvihli a nevyčerpala
>>>ji po MD. Na RD má být až do r.2010. Kdo ví co do té
>>>doby bude!!!! Nevíte, prosím jestli by nebyla možnost
>>>jak jí to dát už teď??? Vím,že proplatit ji dovolenou
>>>nemůžu. Ale mohla bych ji třeba i při RD vzít do
>>>stavu,
>>>ona by si vyčerpala dovolenou a pak ji zase dala na
>>>RD? Při rodičáku si přece může přivydělat kolik chce.
>>>Jestli by to šlo, poraďte, prosím co by to obnášelo.
>>>MOc, moc, děkuji.
>>
>>
>>Zástup za ní nemáme. Dovolenou jsem samozřejmě
>>pokrátila.
>>Tu RD si přeruším jenom u sebe nebo ona musí někde
>>něco hlásit???? Jak je to se SP a ZP? tam musím
>>odhlásit
>>z RD a přihlásit nástup do zaměstnání.Já, vím, že si
>>to měla sledovat, ale je to slušná paní a kdyby to
>>nějak šlo, ráda bych kdyby se to vyřešilo teď. Kdo ví
>>co
>>vymyslí zase za změny, tak aby o ty peníze nakonec
>>nepřišla. Děkuji
>
>ona je nadále v kategorii, za kterou je plátcem ZP
>stát (měla by Vám doložit, že pobírá rodičovský
>příspěvek)
>na dobu, co bude čerpat dovolenou (o kterou písemně
>požádá - a Vy ji schválíte) - ji budete vést ve stavu
>nevím, jakou máte rozhodovací pravomoc - měl by to
>schválit někdo odpovědný (na mzdové účetní tato pravomoc
>neleží - alespoň u velkých firem)
Hlavně ta paní si musí písemně požádat a někdo kompetentní by jí to měl povolit. Na vás to (pokud nejste třeba majitelka) opravdu nezávisí.
>
S tím nebude problém, jsme malá rodinná firma. Já jsem jenom měla obavy, abych něco neudělala špatně vůči úřadům.
U toho doložení, že pobírá rodičovský příspěvek, stačí čestným prohlášením? Ještě by mně zajímalo, kdyby pak hned z RP nastoupila třeba na další MD bude tento příjem ovlivňovat výši PPM. Za nás ji ale vyplácí OSSZ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 4. 2008 10:16
Dobrý den, vím, že je to tady věčné téma, ale snad mně nikdo nesprdne, že se opět vracím k dovolené.
Máme zaměstnankyni na PR a v r.2007 si vznikl nárok na dovolenou z MD. Nějak jsme to prošvihli a nevyčerpala ji po MD. Na RD má být až do r.2010. Kdo ví co do té doby bude!!!! Nevíte, prosím jestli by nebyla možnost jak jí to dát už teď??? Vím,že proplatit ji dovolenou nemůžu. Ale mohla bych ji třeba i při RD vzít do stavu, ona by si vyčerpala dovolenou a pak ji zase dala na RD? Při rodičáku si přece může přivydělat kolik chce. Jestli by to šlo, poraďte, prosím co by to obnášelo.
MOc, moc, děkuji.