Re: Rodičovská dovolená
Zůstanete ale osobou, která celodennně pečuje o jedno dítě do sedmi let a nebo o dvě z nichž jedno je do 15 let.Za ty je plátcem ZP stát. Co se týká sociál.pojištění neplatí se v žádném případě, pokud nemáte příjmy.Takže Vám jde jen o zdr.poj., do soc.pojištění ( do doby odpracované pro důchodové účely)se Vám počítá doba péče o dítě.
Takže se nic neděje, jen se po dvou letech přihlásím na ZP , že jsem osoba, která pečuje o dítě do 7 let. Na socku se hlásit nemusím. A v práci taky nic, jen si v případě potřeby prodloužím rodičovskou dovolenou po 2 letech na 3 roky... A ještě jedna otázka - kdybych začala podnikat, musím ze svých příjmu platit sociální ( to vím) , ale musím i zdravotní, když při podnikání budu na rodičovské dovolené? Díky
Hlavně musíte zaplatit z příjmů zdr.poj. , Soc.poj. až podle toho, jakých příjmů budete dosahovat za rok. Oboje až po přiznání k dani.
Na zdravotní pojišťovnu nic hlásí nemusí a vlastně ani nemůže, protože přeci bude v zaměstnání čerpat do tří let rodičovskou dovolenou - takže bude nahlášená zaměstnavatelem jako matka na rodičovské dovolené. Jako osoba pečující o dítě se mohla nahlásit jenom v případě, že by ani nepobírala rodičovský příspěvek, ani nečerpala rodičovskou dovolenou, tyhle dva důvody mají přednost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 4. 2008 12:42
Prosím poraďte mi někdo... Pořád se nemůžu rozhodnout, na kolik let si zvolit rodič.dovolenou. Splňuji podmínky i pro 2 roky. Ale slyšela jsem, že pokud bych si vzala rodičák na 2 roky, tak mi ten poslední ( třetí rok) nikdo neplatí soc.a zdrav.pojištění... Je to pravda? V práci jsem si zatím napsala žádost o rodičovskou dovolenou na 2 roky, s tím, že si to po dvou letech můžu prodloužit do 3.roku. V pondělí jdu na socku a musím se už rozhodnout...