Re: Dohoda o rozvázání PP pro nadbytečno
Jelikož je nás
>zaměstnanců více (3), oznámili jsme jednateli, že dle §52 máme
>nárok na odstupné ve výši 3 měsíčních průměrných platů.
>Jednatel nám sdělil, že nemusíme dostat ani výplatu za
>duben, když na věc přijde, že skládá funkcí jednatele
>(jednatelé jsou dva-oba rakušané), že je občan
>Rakouska, nic nevlastní, nic nemá, a je mu to již jedno, co
>se bude dít dále, protože stejně odjíždí na dovolenou a
>podotkl, že když jsme nepodepsali tuto dohodu, kterou
>nám chtěl vyjít vstříc, že je to náš problém, a že
>bude dělat vše, abychom dostali výpověď pro hrubé
>porušení pracovní kázně a že údajně firma stejně bude tak do
>dvou měsíců zrušena, protože jim hrozí vysoké penále
>od zákazníků. Do práce stále chodím, ale také mívám
>strach, že se muže stát , že se do ní vůbec nedostanu, a
>že přijdu o mzdu.
>Nevím, kam se mám obrátit. Po předchozích diskuzích
>jsem se dočetla, že na inspektorát UP.
>1)Můžete mi prosím poradit, co máme dělat?
>2)Je možné, aby jednatel složil svoji funkci jednatele
>a tak ze dvou jednatelů zůstal pouze jeden, který
>nejezdí do ČR, a neumí ani česky?
>Děkuji za každou odpověď. P.T.
to bude na delší řeč, nezávidím vám vaši situaci, ale to je, bohužel, život. Správně jste poznamenala, že máte nárok na 3násobek odstupného a v případě výpovědi pro nadbytečnost je výpovědní doba dle ZP 2 měsíce, pokud nemáte v kol.smlouvě či směnici - asi ne - stanoveno jinak. Musím vás opravit, ne na inspektorát UP, ale na Inspektorát bezpečnosti práce - najděte si ten svůj dle linku http://www.guard7.cz/IBP_kontakty.htm. Pokud budete pracovat, neměl by nastat výpovědní důvod pro porušení kázně, pakli-že byste tuto výpověď snad dostala, do 2 měsíců můžete podat k soudu neplatnost výpovědi. Je mi jasné, že ne všichni se chtějí soudit a mají na to nervy, ale nenechte se. Přijdou další rady, já vám přeji pevné nervy a štěstí, třeba to nebude takové jako nastínil jednatel, i když praxe je mnohdy všelijaká ...
Také nezávidím situaci, ale je dobře, že jste nepodepsali a na nehoráznou dohodu nepřistoupili. Zaměstnavatele Váš odchod bude stát 5 průměrných měsíčních platů, i kdyby Vám po dobu výpovědní lhůty (2 měsíce), nepřiděloval práci a vy jste chodila do zaměstnání nebo i byla doma, protože jste se do práce prostě nedostala, náleží Vám průměr. Nedejte se, prošla jsem podobnou situací nedávno, ale stačilo oznámení na Inspektorát práce a na jejich doporučení napsaná Výzva k zaplacení s tím, že jinak jim tam udělají hloubkovou kontrolu a už mám všechny peníze na účtě! Držím palce a dejte vědět, jak to dopadlo! V.
Ještě bych si zjistila, jestli firma má IČ v česku nebo v cizinsku.
A telefonní číslo na Občanské Judo ve Štrasburku.
Budu se za Vás modlit u našeho účetního Pánbíčka.
tak to Vám Vaši situaci vůbec nezávidím a je to možná i předzvěst toho, jak se u nás bude dál možná zaměstnanost vyvíjet (i když si to určitě nikdo takto nepřeje...)
zahraniční zaměstnavatel - zmizí někde v cizině (samozřejmě peníze zde žádné nenechá) a s kým se budou čeští zaměstnanci soudit?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 5. 2008 19:03
Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Pracuji v česko-rakouské firmě v Brně a dne 29.4.2008 jsem dostala e-mailem od jednatele návrh dohody o rozvázání pracovního poměru-citace:
Dohoda o rozvázání pracovního poměru
uzavírají tímto v souladu s ustanovením § 49 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, následující dohodu:
Pracovní poměr, který mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem vznikl na základě pracovní smlouvy dne 1.11.2007, končí dne 30.4.2008.K dohodě o rozvázání pracovního poměru došlo z důvodu nadbytečnosti v návaznosti na rozhodnutí zaměstnavatele o snižování počtu zaměstnanců podle § 52 písm. c) zákoníku práce. Zaměstnanci náleží odstupné ve výši jednoho průměrného měsíčního výdělků.
Dohodu jsem nepodepsala, protože se domnívám, že tato dohoda není v souladu se ZP. Jelikož je nás zaměstnanců více (3), oznámili jsme jednateli, že dle §52 máme nárok na odstupné ve výši 3 měsíčních průměrných platů. Jednatel nám sdělil, že nemusíme dostat ani výplatu za duben, když na věc přijde, že skládá funkcí jednatele (jednatelé jsou dva-oba rakušané), že je občan Rakouska, nic nevlastní, nic nemá, a je mu to již jedno, co se bude dít dále, protože stejně odjíždí na dovolenou a podotkl, že když jsme nepodepsali tuto dohodu, kterou nám chtěl vyjít vstříc, že je to náš problém, a že bude dělat vše, abychom dostali výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně a že údajně firma stejně bude tak do dvou měsíců zrušena, protože jim hrozí vysoké penále od zákazníků. Do práce stále chodím, ale také mívám strach, že se muže stát , že se do ní vůbec nedostanu, a že přijdu o mzdu.
Nevím, kam se mám obrátit. Po předchozích diskuzích jsem se dočetla, že na inspektorát UP.
1)Můžete mi prosím poradit, co máme dělat?
2)Je možné, aby jednatel složil svoji funkci jednatele a tak ze dvou jednatelů zůstal pouze jeden, který nejezdí do ČR, a neumí ani česky?
Děkuji za každou odpověď. P.T.