Přesčasy

• (neregistrovaný)

6. 5. 2008 15:20

Dobrý den, pracuji jako zdravotní sestra u zubaře.Moje pracovní doba činí 40h týdně + 1. a 3. pátek v měsíci máme dlouhý pátek, který se mi započítavá jako přesčas. V březnu jsem byla v práci 19 dní, 1 den jsem měla dovolenou,1 den připadal na svátek. Za únor jsem měla 6h přesčasu + za březen 10h přesčasu. Zaměstnavatel mi tyto přesčasy nezaplatil s tím, že 16h spadá do fondu pracovní doby za březen, který činil 168h, já měla odpracováno 19 dní tudíž 152h,ke kterým se mi připočítalo 16h, a pak to dávalo 168h. Nerozumím tomu, je to mé 1. zaměstnání. Děkuji za vysvětlení

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 5. 2008 17:15

anonymous (neregistrovaný)

Re: Přesčasy
      Upřímně řečeno, tomu ani nemůžete rozumět, protože je to celé nesmysl. Vy jste v březnu odpracovala přesně to, co jste odpracovat měla, takže nějaký převod není opodstatněný. Jeho výklad a přístup k této problematice je zcela nesmyslný. Když to dotáhnu ad absurdum: až Vám dá v létě 14 dní dovolené, tak potom dalších 112 hodin přesčasů Vám nebude počítat, protože nemáte splněný fond pracovní doby za měsíc, kdy jste čerpala dovolenou? Mějte se.

• 6. 5. 2008 19:48

Líba (neregistrovaný)

Bude to tím, že zubař by měl spravovat zuby a mzdy by měla počítat mzdová účetní. Když si to vymění, nemůže to fungovat.

• 8. 5. 2008 10:22

Petrasova (neregistrovaný)

>>>Dobrý den, pracuji jako zdravotní sestra u
      >>>zubaře.Moje
      >>>pracovní doba činí 40h týdně + 1. a 3. pátek v měsíci
      >>>máme dlouhý pátek, který se mi započítavá jako
      >>>přesčas. V březnu jsem byla v práci 19 dní, 1 den
      >>>jsem
      >>>měla
      >>>dovolenou,1 den připadal na svátek. Za únor jsem měla
      >>>6h přesčasu + za březen 10h přesčasu. Zaměstnavatel
      >>>mi
      >>>tyto přesčasy nezaplatil s tím, že 16h spadá do fondu
      >>>pracovní doby za březen, který činil 168h, já měla
      >>>odpracováno 19 dní tudíž 152h,ke kterým se mi
      >>>připočítalo
      >>>16h, a pak to dávalo 168h. Nerozumím tomu, je to mé
      >>>1.
      >>>zaměstnání. Děkuji za vysvětlení
      >>
      >>Upřímně řečeno, tomu ani nemůžete rozumět, protože je
      >>to celé nesmysl. Vy jste v březnu odpracovala přesně
      >>to, co jste odpracovat měla, takže nějaký převod není
      >>opodstatněný. Jeho výklad a přístup k této
      >>problematice
      >>je zcela nesmyslný. Když to dotáhnu ad absurdum: až
      >>Vám dá v létě 14 dní dovolené, tak potom dalších 112
      >>hodin přesčasů Vám nebude počítat, protože nemáte
      >>splněný
      >>fond pracovní doby za měsíc, kdy jste čerpala
      >>dovolenou? Mějte se.
      >
      >Bude to tím, že zubař by měl spravovat zuby a mzdy by
      >měla počítat mzdová účetní. Když si to vymění, nemůže
      >to fungovat.

• 8. 5. 2008 10:32

Pan doktor se nejspíš domluvil s jeho pí. účetní. protože ona mi podala stejné vysvětlení. Vysvětlila mi, že má hrubá mzda se váže na odpracované hodiny.Ale to, že splním 40h týdně a pak ten pátek by měl být brán jako přesčas. Nejlepší je, že ve smlouvě nemám žádnou zmínku o přesčasech, tak jsem se rozhodla, že žádné pátky navíc dělat nebudu, tudíž také nechápu souvislost přesčasů s hrubou mzdou, když o přesčasech zde není zmínka. Nevím, jak bych mu měla argumentovat....

• 9. 5. 2008 22:18

Argumentujte tím, že jste v březnu odpracovala všechny dny, tak jak jste měla. Dovolená se totiž počítá jako odpracovaný den a ve Vašem případě i ten svátek. To za prvé.
      A za druhé, pokud máte pravidelnou pracovní dobu, což máte, tak si nemůže "šibovat" hodinami z února do března. Jestliže Vám v únoru vznikl přesčas, tak Vám ho musí zaplatit (ZP upřednostňuje tohle řešení) nebo s Vaším souhlasem!!!! si za to vezmete NV.
      Pokud ještě něco, tak se zeptejte.

• 20. 5. 2008 19:08

Dobrý den tak mám další dotaz ohledně těch přesčasů. Za měsíc květen jsem jsem odpracovala 21.5 dne, 0.5 dne jsem měla dovolenou.Odpracováno jsem měla 179h, s tím, že tam je k tomu započítáno 7h přesčasu. Opět jsem na pásce neměla kolonku přesčas a kolik přesně mám za odpracované hodiny. Základní mzda, kterou mám normálně 13000, najednou objevilo 13851. Mohl by jste mi poradit zda-li je to v pořádku. Nerozumím těm hodinám, dle pracovního kalendáře by mělo být 176h, tak nějak nerozumím tomu součtu. Děkuji za odpověď

• 20. 5. 2008 20:24

Píšete opravdu o měsíci květnu? Ten totiž jestě neskončil, můžete třeba omarodit. Za další - máte měsíční mzdu? Těch 13000 máte každý měsíc pokud odpracujete plný počet hodin?
      Ptám se proto, protože pokud píšete skutečně o květnu, tak při Vašem rozvržení pracovní doby jste měla odpracovat 20 dnů, protože 2 dny připadly na svátky, ve všední den, takže předpokládám, že jste ty dny v rpáci nebyla. Nebo ano? Napište mi tyto údaje a můžeme dále bádat.
      V každém případě by ale měla Vaše mzdová Vám přesně vysvětlit, proč najednou místo 13000,- je tam oněch 13851.

• 23. 5. 2008 15:21

Překlepla jsem se, myslela jsem duben.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).