Re: Přesčasy
Upřímně řečeno, tomu ani nemůžete rozumět, protože je to celé nesmysl. Vy jste v březnu odpracovala přesně to, co jste odpracovat měla, takže nějaký převod není opodstatněný. Jeho výklad a přístup k této problematice je zcela nesmyslný. Když to dotáhnu ad absurdum: až Vám dá v létě 14 dní dovolené, tak potom dalších 112 hodin přesčasů Vám nebude počítat, protože nemáte splněný fond pracovní doby za měsíc, kdy jste čerpala dovolenou? Mějte se.
>>>Dobrý den, pracuji jako zdravotní sestra u
>>>zubaře.Moje
>>>pracovní doba činí 40h týdně + 1. a 3. pátek v měsíci
>>>máme dlouhý pátek, který se mi započítavá jako
>>>přesčas. V březnu jsem byla v práci 19 dní, 1 den
>>>jsem
>>>měla
>>>dovolenou,1 den připadal na svátek. Za únor jsem měla
>>>6h přesčasu + za březen 10h přesčasu. Zaměstnavatel
>>>mi
>>>tyto přesčasy nezaplatil s tím, že 16h spadá do fondu
>>>pracovní doby za březen, který činil 168h, já měla
>>>odpracováno 19 dní tudíž 152h,ke kterým se mi
>>>připočítalo
>>>16h, a pak to dávalo 168h. Nerozumím tomu, je to mé
>>>1.
>>>zaměstnání. Děkuji za vysvětlení
>>
>>Upřímně řečeno, tomu ani nemůžete rozumět, protože je
>>to celé nesmysl. Vy jste v březnu odpracovala přesně
>>to, co jste odpracovat měla, takže nějaký převod není
>>opodstatněný. Jeho výklad a přístup k této
>>problematice
>>je zcela nesmyslný. Když to dotáhnu ad absurdum: až
>>Vám dá v létě 14 dní dovolené, tak potom dalších 112
>>hodin přesčasů Vám nebude počítat, protože nemáte
>>splněný
>>fond pracovní doby za měsíc, kdy jste čerpala
>>dovolenou? Mějte se.
>
>Bude to tím, že zubař by měl spravovat zuby a mzdy by
>měla počítat mzdová účetní. Když si to vymění, nemůže
>to fungovat.
Pan doktor se nejspíš domluvil s jeho pí. účetní. protože ona mi podala stejné vysvětlení. Vysvětlila mi, že má hrubá mzda se váže na odpracované hodiny.Ale to, že splním 40h týdně a pak ten pátek by měl být brán jako přesčas. Nejlepší je, že ve smlouvě nemám žádnou zmínku o přesčasech, tak jsem se rozhodla, že žádné pátky navíc dělat nebudu, tudíž také nechápu souvislost přesčasů s hrubou mzdou, když o přesčasech zde není zmínka. Nevím, jak bych mu měla argumentovat....
Argumentujte tím, že jste v březnu odpracovala všechny dny, tak jak jste měla. Dovolená se totiž počítá jako odpracovaný den a ve Vašem případě i ten svátek. To za prvé.
A za druhé, pokud máte pravidelnou pracovní dobu, což máte, tak si nemůže "šibovat" hodinami z února do března. Jestliže Vám v únoru vznikl přesčas, tak Vám ho musí zaplatit (ZP upřednostňuje tohle řešení) nebo s Vaším souhlasem!!!! si za to vezmete NV.
Pokud ještě něco, tak se zeptejte.
Dobrý den tak mám další dotaz ohledně těch přesčasů. Za měsíc květen jsem jsem odpracovala 21.5 dne, 0.5 dne jsem měla dovolenou.Odpracováno jsem měla 179h, s tím, že tam je k tomu započítáno 7h přesčasu. Opět jsem na pásce neměla kolonku přesčas a kolik přesně mám za odpracované hodiny. Základní mzda, kterou mám normálně 13000, najednou objevilo 13851. Mohl by jste mi poradit zda-li je to v pořádku. Nerozumím těm hodinám, dle pracovního kalendáře by mělo být 176h, tak nějak nerozumím tomu součtu. Děkuji za odpověď
Píšete opravdu o měsíci květnu? Ten totiž jestě neskončil, můžete třeba omarodit. Za další - máte měsíční mzdu? Těch 13000 máte každý měsíc pokud odpracujete plný počet hodin?
Ptám se proto, protože pokud píšete skutečně o květnu, tak při Vašem rozvržení pracovní doby jste měla odpracovat 20 dnů, protože 2 dny připadly na svátky, ve všední den, takže předpokládám, že jste ty dny v rpáci nebyla. Nebo ano? Napište mi tyto údaje a můžeme dále bádat.
V každém případě by ale měla Vaše mzdová Vám přesně vysvětlit, proč najednou místo 13000,- je tam oněch 13851.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 5. 2008 15:20
Dobrý den, pracuji jako zdravotní sestra u zubaře.Moje pracovní doba činí 40h týdně + 1. a 3. pátek v měsíci máme dlouhý pátek, který se mi započítavá jako přesčas. V březnu jsem byla v práci 19 dní, 1 den jsem měla dovolenou,1 den připadal na svátek. Za únor jsem měla 6h přesčasu + za březen 10h přesčasu. Zaměstnavatel mi tyto přesčasy nezaplatil s tím, že 16h spadá do fondu pracovní doby za březen, který činil 168h, já měla odpracováno 19 dní tudíž 152h,ke kterým se mi připočítalo 16h, a pak to dávalo 168h. Nerozumím tomu, je to mé 1. zaměstnání. Děkuji za vysvětlení