Re: nepřednostní vs. přednostní exekuce
Z čistého příjmu odečtete nezabavitelnou částku a až to, co zbyde, rozdělíte na třetiny(zjednoduše řečeno). Jednu třetinu platíte na nepřednostní pohledávky v pořadí, ve kterém přijdou(po doplacení první, začnete platit druhou), dvě třetiny jsou určené na přednostní pohledávky. Dle výše zjednodušeného vysvětlení je jasné, že Vám nemůže zbýt po stržení 1/3 už jen 1/3 ale nóbrž 2/3
Do nabytí plné moci strháváte z čistého příjmu a necháváte na účtu firmy. Po nabytí, odešlete doposud zadržené částky a nadále posíláte kažký měsíc.
Re: nepřednostní vs. přednostní exekuce
Myslím, že váš výklad chápu, děkuji za reakci. Mohu tedy ztrhávat obě dvě najednou? Má 9500 ČM, vychází mi na přednostní pohledávku 1770,-, nepřednostní pohledávku 1770,-, zbytek k výplatě 5960,-. Děkuji za trpělivost, ještě jsem nedělala souběh obou dvou najednou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 5. 2008 19:00
Zaměstnanci už srážím ze mzdy jednu nepřednostní exekuci z titulu půjčky, kterou nesplácel. Jeho čistá mzda činí 9500,-. Ztrhávám 1/3.
Teď mu přišla další - přednostní exekuce (z titulu neplacení soc. pojištění).
Chápu-li to dobře, začnu mu ztrhávat i tuto přednostní exekuci, že?
Ale protože nemá dost velkou čistou mzdu, vychází mi na tuto předností e. jen 1/3.
Můžu mu ztrhávat obě dvě najednou? Ještě mi ale nepřišlo nabytí právní moci na tuto předn. e., takže bych měl tuto částku deponovat a zaslat až po obdržení nabytí právní moci?
První samozřejmě přišla ta nepřednostní, kterou již ztrhávám, pak přišla ještě jedna nepřednostní (tu začnu ztrhávat až doplatím tu první nepřednostní) a třetí přišla teď - ta přednostní.
Jsou mé úvahy správné? Děkuji za reakce, nějak v tom plavu.