Nepoužitelná rodná čísla Slováků ??

• (neregistrovaný)

11. 5. 2008 8:49

Dobrý den, nedávno jsem reagovala na BC na rodná čísla Slováků, jako že v pohodě - do registru, na ELDP ano, používáme, ale teď nevěřícně zírám po přečtení výkladu ing. Jeřábkové. Neznám ji, našla jsem na netu, že by to mohla být daňová poradkyně, ale názor publikovala v odb. časopise s tím, že rodná čísla Slováků nelze ve styku s úřady používat, protože není RČ ve smyslu českých právních předpisů a u nás jsou vedená jako zrušená a postup Z-ele, kdy užívá místo českého RČ slovenské, není správný. Konkrétně hovoří i o vztahu zaměstnavatel-ČSSZ, takže Z-el byl povinen Slováka vyzvat k doložení českého rodného čísla ... to jsem z toho jelen, kdyby to tak bylo, tak už by mi dávno Registr vracel přihlášky (jdou mi e-podáním, ani by neprošly, jako neprocházejí Polky, ty zadávám ručně, právě proto, že nemají české RČ), ČSSZ by vracela ELDP, firma mi vloni prošla kontrolou OSSZ - rodná čísla nenapadli. Máte vy nějakou novou informaci ohledně uznání-neuznání RČ Slováků, než se obrátím na MPSV a ČSSZ ? Je to sice logické - nemají české RČ, ale dle mého názoru jde snad spíše o její subjektivní názor, ale když už s tím vyšla na veřejnost, tak by to měla mít něčím podložené..., i když pro mě podstatný a rozhodující je názor příslušné OSSZ, potažmo ČSSZ a MPSV - jejich názor beru za styčný. Jak vy jste na tom s rodnými čísly Slováků ? :-))

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 5. 2008 9:04

xy5 (neregistrovaný)

Re: Nepoužitelná rodná čísla Slováků ??
      nevím, na netu se objevují různé informace a ne vždy jsou pravdivé
      u Slováků používám např. na ELDP jejich rodná čísla, která mají uvedené v OP - nikdy se mi nevrátily ELDP k přepracování, že by RČ bylo chybné

• 12. 5. 2008 11:06

beta (neregistrovaný)

právě proto si myslím, že je to snad jen ojedinělý názor, publikovala v Aspi, ti by neměli hned tak něco zveřejnit, není to z netu ... zeptám se na to a doufám, že to bude tak jako dosud.

• 12. 5. 2008 11:16

xy5 (neregistrovaný)

prosím, pokud zjistíte, že je nějaká změna (nebo se chystá) v této oblasti, která je důležitá pro mzdové účetní, tak nám to sdělte
      děkuji předem

• 12. 5. 2008 11:41

beta (neregistrovaný)

samozřejmě, ale moc tomu nevěřím, to už by sociálka dávno vracela, ale červík zahlodal, pokud něco, ozvu se,pěkný den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).