Re: pro účt. autobazaru - dovoz- DPH
dobrý večer,
já bych otázku ještě rozšířil.
Bazar dovezl automobil z Belgie (tj. z členského státu EU). Automobil je fakturován v částce bez daně (VAt) s uvedení informace že se jedná o vývoz do členského státu EU a příjemce je plátce. V bazaru tedy provedu samovyměření (ř. 220 dan přizn.) a zároveň odpočet daně (ř. 320 dan. přiznání). A nyní bych rád znal váš názor na následující postup při prodeji tohoto osobního automobilu. U většiny bazarů, které se zabývají dovozem, uplatňují při prodeji zvl režim dle §90 zákona o DPH . domnívám se, že tento postup není správný(ačkoliv u těchto bazarů byla provedena kontrola DPH a dopadla dobře) a že by cena měla být s DPH, které bylo uplatněno v odpočtu na vstupu + DPH ze zisku.
Děkuji za jakýkoliv názor či praktickou zkušenost.
Hanzal
Zvláštní režim podle §90 zákona o DPH lze použít pouze pokud bylo auto ve zvláštním režimu dovezeno. Podle šesté směrnice pro EU jde o zabránění dvojímu zdanění. U vozů prodávaných ve zvláštním režimu byla už DPH jednou odvedena - a to prvním majitelem tohoto auta. Proto už další prodej probíhá dle zvláštního režimu, tedy o DPH se neúčtuje a daní se až hodnota, kterou následný prodejce sám k ceně auta přidal.
Pokud koupíme ojetý vůz od plátce a sami jsme plátci a na faktuře je napsáno, že se jedná o vývoz do jiného členského státu a prodej je uskutečněn bez DPH, postup při naskladnění je jak píšete. Při prodeji ovšem zase musím vycházet z toho, že mám na skladě vůz bez DPH a DPH na faktuře kupujícímu vyčíslit a odvést státu. Je to totiž stejné, jakobychom kupovali jakékoliv jiné zboží. O zvláštním režimu zde nemůže být řeč. To, zda byla DPH odvedena se dost hlídá. Slouží k tomu i tz. Souhrnná hlášení. Každého čtvrt roku chodím na Finanční úřad prokazovat, že jsme DPH doměřili a při prodeji ho zas odvedli. K původnímu dotazu: oslovila jsem dva finanční úřady - kontrolní oddělení a ty mi dali zapravdu. Sám bazarysta se ptal na třetím FÚ a ti jen doplnili, že by musel být přihlášen k plátcovství DPH v Itálii. Postup při prodeji je ale neměnný.
Děkuji za odpověď. Mohl bych Vám poslat naskenovaný kus faktury za automobil, kde jsou informace o DPH (Vat) a poznámka, že se jedná o prodej v rámci EU. Jen pro kontrolu, zda jste se již s touto formulací setkala.
V textu faktury je uvedeno že se jedná o použitý automobil (secon-hand) ale u vyčíslení VAT je sazba 0%, částka VAT 0,-. Domnívám se, že pokud by se jednalo o prodej z Belgické strany dle zvláštního režimu, pak by tam sazba byla víc než 0% (nevím jaká výše DPH je v Belgii) a částka VAT by samozřejmě byla 0,- (ta se při použití zvl. režimu nevyčísluje).
Děkuji
Hanzal
Poslat můžete, ovšem fakturu z Belgie jsem ještě neviděla a nevím, jestli Vám pomůžu. Pokud použili zvláštní režim, měli by to tam vysloveně napsat - každý stát má jinou formulaci nebo odkaz na své zákony. To že je tam 0% taky nemusí nic znamenat - např. můj program tiskne zvláštní režim ale i vývoz a taky mi tam vyjede DPH 0% - i když se o dani neúčtuje.
Můj mejl: sanda@centrum.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 5. 2008 17:01
Dobrý den,
obrátil se na mne majitel autobazaru s dotazem: na faktuře z Itálie má rozepsané základ daně, DPH a částku s DPH. Zaplatil částku s DPH. Auto je určeno pro další prodej. On chce uplatnit zvláštní režim při prodeji a odvést DPH pouze z přirážky. Tvrdím mu, že to nelze. Jemu zas tvrdí v Itálii, že to jde, že je jedno v kterém členském státě DPH odvede. Já tvrdím, že by měl mít fakturu bez DPH - u nás na vstupu dodanit a vzápětí si nárokovat a pak prodávat jako normální zboží (ne zvl. režim). Má někdo nějakou zkušenost? ¨
Děkuji mnohokráte za jakoukoliv odpověď.
Lenka