Re: NEPLACENE VOLNO...musí být nepřeruše
Nepl. volno se uděluje podle dohody obou stran a nikde není psáno, že musí být v kuse. Pokud je žádost o nepl. volno a jeho povolení zaměstnavatelem sepsáno od po do čt a pak zas od po do čt, je to v pořádku. Ovšem za nepl. volno musí být odvedeno 13,5% z poměrné části minimální mzdy za každý den zdrav. pojištění. Z toho 1/3 hradí zaměstnanec a 2/3 zaměstnavatel. Pokud se ale předem dohodnou, že vše bude sraženo zaměstnanci, tak mu srazíte celých 13,5% (měli byste tedy mít s ním toto dohodnuté).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 5. 2008 8:54
Uvedu konkrétní případ. Zaměstnanec - Ukrajinec si u nás nahlásil na tři pátky dopředu řádnou dovolenou, kterou jsme mu dali, ale v pondělí se nedostavil do práce. Dali jsme mu tedy od pondělí do čtvrtku neplacené volno a v pátek - podle původního záměru - řádnou dovolenou. Situace se však opakovala i další dvě pondělí, tedy další dva týdny. Než se nám podařilo s ním telefonicky spojit a domluvit ukončení pracovního poměru, uplynuli tři týdny. Můj dotaz tedy zní: musím mít neplacené volno vkuse tři týdny (včetně sobot a nedělí) nebo ho mohu přerušit těmi pátečními nahlášenými dovolenými a pokračovat neplaceným volnem zase až v pondělí? V zákoně píšou, že musí být splněn odvod alespoň z minimálního vyměřovacího základu za dny neplaceného volna, ale zda musím uvést tři týdny vkuse či je mohu přerušovat páteční dovolenou, a tudíž nezapočítávat sobotu a neděli coby neplacené volno, jsem nenašla. Spočetla jsem to pro oba případy a pochopitelně pro případ neplaceného třítýdenního volna bez přerušení dovolenou by vyměřovací základ pro daný měsíc a s tím související odvod na zdravotním pojištění vyšel o něco vyšší. Děkuji za odpověď a popřípadě za příslušný odkaz na zákon, ve kterém naleznu odpověď na mé otázky. Ještě jednou díky.