Pracovní poměr a dvě mateřské po sobě

• (neregistrovaný)

25. 5. 2008 20:08

Prosím o radu.Jsem na mateřské dovolené.Po třech letech 1.1.2010 mám nastoupit znova do práce, kde mi drží podle zákona místo 3roky.Chci se ale zeptat, když chci další dítě, zda když otěhotním a porodím do 1.1.2010, zda mi bude zaměstnavatel držet další 3roky místo?Nebo bych otěhotněla, ale do 1.1.2010 neporodila byla jen na neschopence, zda mi taky budou držet další 3 roky místo.Nebo musím za každou cenu nastoupit a pak si vše vyřizovat znova,aby mi zaměstnavatel držel místo.Nerada bych o práci přišla,ale pokud to půjde, chtěla bych navázat první mateřskou na druhou, jak to vyjde.Moc děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 5. 2008 21:46

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Pracovní poměr a dvě mateřské po sob
      Dítě se narodilo 31.12.2006? Pak skutečně máte rodičovskou dovolenou do 31.12.2009 a 1.1.2010 (2.1.) máte nástup do práce. Pokud do toho data stihnete nástup na mateřskou (tj. 6 týdnů před předpokládaným porodem), pak Vám zse začne běžet mateřská a pak rodičovská zase do 3 let toho mladšího dítěte (nezapomeňte, že o tu další rodičovskou si musíte zase zaměstnavatele požádat). Pokud byste nástup na mateřskou do té doby nestihla, pak máte nastoupit. Jestliže ale budete nemocná a lékař Vám vystaví od 1.1. neschopenku, tak budete omluvená tou neschopností a pochopitelně do práce nemůžete - a před nástupem na mateřskou Vám neschopenku ukončí a vystaví nástup na mateřskou. Pokud byste nemocná nebyla a nechtěla nastoupit, musíte si se zaměstnavatelem dohodnout neplacené volno do doby nástupu na mateřskou (na to on ale nemusí přistoupit a může trvat na Vašem nástupu do práce). Prostě tu dobu mezi koncem rodičovské a nástupem na mateřskou musíte mít nějak omluvenou, pokud nechcete jít do práce - buď neschopenkou nebo neplaceným volnem. No a pak bude mateřská a rodičovská max. do 3 let mladšího dítěte.

• 26. 5. 2008 6:22

Anna (neregistrovaný)

Pokud máte pracovní poměr na dobu neurčitou a podaří se vám otěhotnět a nastoupit na MD je to v pohodě. Pokud by tam měla být nějaká prodleva, tak řešit určitě neschopenkou místo nástupem a navázat PPM.

• 26. 5. 2008 7:06

an (neregistrovaný)

Bezva, když takto budete radit zdravým, aby dopředu min. rok věděli, že mají jít na neschopenku - super, to může pak Julínek refomovat pořád. A až budete opravdu nemocní , nejlépe neplatit nic.

• 26. 5. 2008 9:56

M.H. (neregistrovaný)

Tak to na serverech pro maminky jdou rady ještě dál - nechat si neschopenku napsat včas, t.j. ještě v době rodičovské dovolené, aby se hned po jejím ukončení a oficiálním nastoupení na PN neplatilo od snížených začátků, ale aby se pokud možno mamina dostala rovnou k té nejvyšší sazbě od 61 dne nemoci.

Jinak tohle je problém ani ne tak těhotných, jako spíš lékařů. Byla jsem v posledních letech těhotná třikrát, takže vím, že mnozí gynekologové píší neschopenky zcela automaticky, prostě těhotenství = nemoc.

• 26. 5. 2008 10:12

an (neregistrovaný)

No a pak se diví, že je zaměstnavatel nechce, já už se ani nedivím, držet místo, mít s tím problémy a vědět, že nemocná není... ale hlavně je pak zaměstnavatel nelida.

• 26. 5. 2008 14:45

Tereza B. (neregistrovaný)

Neschopenku mám, protože mám gynekologické potíže a byla jsem oplodněna uměle.Nebylo to jednoduché a ani nevím zda se povede otěhotnět podruhé (opět uměle) a ani nejsem nejmladší.Kdybych byla v pořádku, můj gynekolog by mi neschopenku nenapsal.Jenom ležet a brát léky neni opravdu nic hezkého, když ani nevíte zda donosíte své dítě.No dál to rozvádět nebudu, jen to uvádím na pravou míru.A co se týká zaměstnavatele, má zhruba 8tisíc zaměstnanců.Tak ta jedna osoba se tam docela ztratí.Tím to nechci ulehčovat, ale mám dobrého zaměstnavatele, o všem je informován a nemá problémy najít nové zaměstnance.Jen jsem chtěla vědět, jak to je podle zákona.Člověk chce mít dnes jistotu, hlavně když má rodinu.Śkolek je málo,mají od 6h do 17:30h a hlídání nemám.A pak hledejte práci, s dvěmi dětmi.No uvidíme, zda se zadaří.Každopádně, nevyužívám zákony ani lékaře.Děkuji za pochopení.

• 26. 5. 2008 15:21

Jiřka (neregistrovaný)

Tak samozřejmě že jsou případy, jako je ten Váš, kdy je neschopenka oprávněná, přímo nezbytná. Ale tady se často vyskytují dotazy, ze kterých je cítit to uvažování "když budu těhotná, co pro mě bude lepší - když si nechám napsat neschopenku nebo když....?" A další dotazy jako "mám dítě, tak mám právo chtít takovou a takovou úlevu...". A pak se divme, že výplata nemocenských dávek přerůstá možnosti (není na to) a že zaměstnavatelé dají přednost zaměstnanci, který nevyžaduje kvůli dětem úlevy. Každý zaměstnavatel není tak veliký, aby se mu tam pár takových lidí "ztratilo". A třeba by i rád vycházel vstříc, ale vždycky to prostě nejde.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).