Re: čerpání dovolené
velmi obsáhlou odpověď máte od p. Jiřky u svého původního dotazu (25.5.) včetně rady, kam se máte obrátit (pochybuji,že ještě někdo k této odpovědi dodá něco převratného)
jen doplním: Vaše paní doufám dostává od zaměstnavatele kopii ELDP - také by si měla napsat na ČSSZ o informativní osobní list důchod. poj. - více na www.cssz.cz nebo zde v historii dotazů (aby vůbec měla dobu, kterou odpracovala u tohoto podnikatele započítanou na důchod - až jednou někdy do důchodu půjde)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 5. 2008 9:41
Dobrý den. Mám dotaz týkající se vybrání dovolené za rok 2008 a týká se to mé manželky. Manželka je zaměstnaná od 01.03.2006 u soukromníka / podotýkám Vietnamské národnosti /, kdy má platnou pracovní smlouvu. Od 01.10.2007 do 28.04.2008 byla má manželka na nemocenské / z důvodu těhotenství / Od 29.04.2008 nastoupila na mateřskou dovolenou.
Když jsem mluvil s jejím zaměstnavatelem, tak ten mě sdělil, že má manželka v roce 2008 nepracovala, tak dovolenou nedostane. Dle mého názoru je to však naopak a na nárok vybrat si dovolenou a tím i ji proplatit její zaměstnavatel musí. Vybrat si ji dle mého názoru může ihned po skončení mateřské dovolené a po jejím vyčerpání nastupuje poté na rodičovskou dovolenou.
Proto bych se chtěl zeptat jak postupovat v případě, že se ze zaměstnavatele nedomluví a ten ji dovolenou za rok 2008 nebude chtít přiznat. Jsou s ním totiž neustále nějaké problémy v tomhle ohledu. Na tuto odpověď jste mě již odpověděla, ale zapoměl jsem naúsat, že se jedná o malou organizaci a neschopenku a mateřskou platí okresní správa sociálního zabezpečení. Děkuji za radu.