Re: Délka 2. rodičovské dovolené
Mateřská: nejsem si úplně jistá, ale zřejmě opravdu nebudete mít nárok. Snad by mohl mít manžel (od 6. týdne po porodu druhého dítěte), ale musel by po dobu čerpání nemít příjmy z pracovního poměru, ze kterého by mu vznikl nárok
Rodičovský příspěvek: budete si moci vybrat mezi 3 a 4 roky.
Ochranná lhůta: musela byste být už těhotná, pak by byla 6měsíců
Re: Délka 2. rodičovské dovolené
Když nejste zaměstnaná zbytečně uvažujete o délce rodičovské dovolené, můžete pouze zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku.
A víte, ono je to těžké na obě strany, u nás zase máme paní, která má každý měsíc 2x ošetřování dítěte a někdo tu práci za ni musí udělat. Když to trvá už rok, dovedete si představit jak rádi ostatní za ni pracují.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 6. 2008 2:00
Dobrý den,
dočetla jsem se,že pokud jsem ukončila pracovní poměr dohodou po dovršení 3 let věku dítěte,nenastoupila do nového zaměstnání a byla se synem ještě 4.rok doma na rodičovské dovolené a znovu otěhotněla,tak mi náleží rovnou rodičovský příspěvek.Pochopila jsem to správně?
Ale jak je to s délkou a výší té druhé rodičovské dovolené?Mohu si také určit,zda budu doma 2,3 nebo 4 roky a tím pádem se i mění výše rodičovského příspěvku?A ještě jsem se chtěla zeptat,zda existuje nějaká ochranná lhůta,pokud bych v těchto dnech zjistila,že jsem těhotná.Jestli bych tím pádem pracovní poměr neukončovala.Pracovní poměr mi končí 5.6.08.Neplacené volno na ten 4.rok nepřipadalo v úvahu.Firma toto neumožňuje.Ani třeba práci na zkrácený úvazek.Jen tady nad tím přemýšlím a není mi z toho nejlíp.Zaměstnavatelů, kteří vychází vstříc rodinám s malými dětmi,je stále, alespoň v našem regionu, jako šafránu.Bohužel. Děkuji za reakci.Radka