Pracovní úraz

• (neregistrovaný)

6. 6. 2008 11:16

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat měla jsem pracovní úraz a nevím jak to teď bude probíhat na co všechno mám nárok a kdo mě bude vyplácet nemocenskou. Jestli zaměstnavatel nebo sociálka. Jsem u soukromého podnikatele jako prodavčka (jediná). A pracovní úraz se mi stal, že mi upadlo závaží na nohu.
    Díky za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 6. 2008 11:25

xy5 (neregistrovaný)

Re: pracovní úraz
      abyste to měla jako pracovní úraz, musíte mít sepasný záznam o PÚ - musela jste ho sepsat se svým nadřízeným nebo někým, kdo je tím pověřený v práci
      budete pobírat nemocenské dávky (z OSSZ, protože jste pravděpodobně malá organizace)
      věřím, že zaměstnavatel platí zákonné pojištění - to potom bude muset vyplnit tiskopisy a peníze za odškodnění by Vám měly přijít přímo z pojišťovny (pochybuji, že Vám to dá zaměstnavatel do výplaty přímo a pak si bude refundovat u poj.)
      pokud bude odškodnění vyšší než 5000Kč/HM/měs., bude sražena zálohová daň a Vy budete povinna podat daň.př. na FÚ po skončení r. 2008

• 6. 6. 2008 11:27

Renata (neregistrovaný)

Re: pracovní úraz
      Ze všeho nejdřív byste měla mít sepsaný záznam o úrazu, ten je nejdůležitější. Na neschopence lékař musí vyznačit, že šlo o pracovní úraz. Nemocenskou vám bude vyplácet sociálka jako běžnou PN. Po skončení prac.neschopnosti zašle zaměstnavatel vypočítanou vaši ztrátu na výdělku pojišťovně a ta vám pak vyplatí náhradu za ztrátu na výdělku. Schovávejte si veškeré účtenky za léčení, nechte si je potom taky proplatit

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).