Re: OT účtování SVJ
Dobrý den, my jsme si nejdříve nechávaly účetnictví zpracovávat a pak jsme si ho převzaly zpět, ušetřily jsme desetitisícové výdaje a stejně bylo vedeno, nepřesně.Tusíž jsem po dva roky pokračovala ve stejném vedení a třetí rok jsem ho kompletně překopala, tak jak by mělo být.Zakoupila jsem si také knihu společenství vlastníků jednotek od N. Klainové.A pokud si s něčím nevím rady občas kouknu na nějaký portál, popř.vznesu dotaz.Není to až tak složitá věc a pokud by se Vám náhodou vyskytl příoat s kterým byste si nevěděla rady,v dnešní době daňových a poradenských služeb je mnoho.
děkuji za názory, taky jsem si to tak nějak myslela,navíc vyúčtování vody a tepla i pro bytovou správu dělá někdo externě, jenom nám pak přiloží jejich vyúčtování, také mě napadlo, požádat bytovou správu o nahlednutí do účtování bytů za poslední rok, aby se dalo určit kolik toho je. Dům jsou starý asi dvacet let a žádné větší opravy zatím neprodělal.
Určitě nahlédněte předseda a výbor mají nárok.Pokud se zatím neopravovalo, počítejte s tím že budete to pak znamená rozlišovat dlouhodobé zálohy na určité akce, dle plánu který si na rok schválíte.A pak účtování úvěru.Jinak vedu také Podvojko a opravdu si to můžete analyticky udělat jak potřebujete a opravdu zkuste tu knihu od N.Klainové má tam i předkontace a různé příklady z praxe co vás může klidně potkat.
Jiné, než podvojné účetnictví, již několik let nelze vést. :-))
Další autorkou je ing. Neplechová.
Protože SVJ je zcela zvláštní právní subjekt, je velmi vhodné se seznámit se zákonem č. 72/1994 Sb. Např. SVJ se nezakládá, ale vzniká přímo ze zákona, aniž by to kolikrát kdokoliv zaznamenal. :-))
Jinak se paní Klainové můžete zeptat na www.zk.webzdarma.cz.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 6. 2008 12:20
chci se zeptat na účtování SVJ, dělám účetní už přes deset let, nyní zakládáme SVJ a původní bytová správa nabízí, že účetnictví povede, jde o 30 bytů. Chtěla bych vědět, jaké máte zkušenosti s tímto účtováním, jeho náročností oproti podnikatelské sféře. Myslím si, že by bylo levnější účetnictví dělat sami.