Vedení DE nebo paušál

• (neregistrovaný)

19. 6. 2008 14:00

Zná mi požádala, abych jí vedla účto(řejmě na dohodu). Začíná podnikat jako FO v oboru modeling nehtů. Udělala si kurz a má garanta. Já ale dělám účetní v a.s., takže toto je pro mě nové. Jak se rozhodnout mezi paušálem a DE, dále plátce nebo nepl.DPH? Odpisy se uplatňují do výdajů podle odp.skupin a SP+ZP nemohu již odečíst od ZD? Co je ještě potřeba?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 6. 2008 16:28

Pavel (neregistrovaný)

Re: Vedení DE nebo paušál
      Pokud začíná tak bude jistě mít větší výdaje než by byl paušál.
      Paušál pro ni bude asi jednodušší, až se na ni bude vstahovat min.základ daně. Určitě pro ni zatím nemá význam navyšovat cenu o DPH, snad pro odečet vyšších vstupních nákladů, ale myslím že pro ni bude výhodnější neplátce

• 20. 6. 2008 6:48

Danden (neregistrovaný)

Děkuji. Takže nejdříve DE a je to tak, že za první rok podnikání se neplatí daň z příjmů, SP a ZP bude tedy z minimálního základu? Toto žřejmě najdu v zákoně. Ještě, když je zrušena min. daň, vypočte se ze skutečného základu a ta se odvede, i když by byla nižší než byla minimální?

• 20. 6. 2008 8:16

Pavel (neregistrovaný)

Daňová povinnost je každopádně i první rok podnikání. Omezení je pouze výší zdanitelných příjmů.Do 15.000,- není povinnost podávat daňové přiznání. SP a ZP platí první rok povinné minimum a nelze je dát do daňových nákladů

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).