Re: Odstupné při ukončení nájmu
Dohoda o zániku nájmu bytu musí být písemná, jinak není platná (totéž platí i pro Nájemní smlouvu na nájem bytu).Takže ústně jste se na zániku nájmu ani na odstupném nedohodli, Váš nájem trvá. Hlášený trvalý pobyt je v oblasti evidence obyvatel a doručování pošty, s nájmem bytu nesouvisí ani jej nepodmiňuje. Výpovědní důvody jsou v Občanském zákoníku, podívejte se na §§ 710 a násl.. Obč.Z. najdete na horní liště - Právo. Ať se také pronajímatel podívá do Občanského zákoníku. Smlouvu s dodavateli energií máte uzavřenou zřejmě Vy, takže nikdo jiný než Vy ji nemůže ukončit nebo změnit. Dále ať se pronajímatel podívá do Trestního zákoníku na § 238 - Porušování domovní svobody a příp. i na § 249a - Neoprávněný zásah do práva nájmu ybtu...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 6. 2008 16:47
Dobrý den,
Mám dotaz: Nájemní smlouva na dobu neurčitou, ústně jsem se po 8.letech dohodl s pronajimatelem na ukončení nájmu a odstupném za mnou financované stavební úpravy bytu.
Trošku však majitel okolo odstupného mlží. Prý mohu dostat i soudní výpověď z bytu bez odstupného, když v tomto bytě nemám trvalé bydliště.
Dále chce pronajimatel již týden před ukončením přepsat energie na sebe.
Je toto jednání v pořádku? A jaké mám požadovat záruky, že odstupné v dohodnuté výši dostanu?
Děkuji za odpověď.