Re: Rovnoměrné odpisy
Podle mě se majetek v zůstatkové ceně zařadí do majetku, potom se teprve odepisuje - pokud je vyšší než 40.000 a stanoví se daňové a účetní odpisy.(daňové procentem a účetní podle let odespisování) Snad Vám někdo ještě poradí.
Re: Rovnoměrné odpisy
V praxi to tak funguje, že se jedná o daňovou zůstatkovou cenu.
Po ukončení pronájmu si nájemce nemůže uplatnit do daňových nákladů daňovou zůstatkovou cenu. Může si ji uplatnit až při vyrovnání s pronajímatelem, tzn. má ve stejné výši výnos (příjem), proto se na 99% jedná o daňovou zůstatkovou cenu.
A pro Vás - myslím, že pojem "technické zhodnocení" je vysvětlen pouze v Zákoně o daních z příjmů, z toho mi plyne, že pokud není uvedeno jinak, obrátím se na tento zákon a jde jasně o daňové odpisy a daňovou zůstatkovou cenu :-). A daňové odpisy jsou uvedeny v §§26 a dalších, bohužel pojem "rovnoměrný" není stejný v Zákoně o daních z příjmů a v běžné logice... :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
25. 6. 2008 8:47
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Nejsem účetní, takže se prosím, neděste, že má někdo takovou odvahu účtovat, když o tom nic neví:-)...Pořebuji si v jednom právním návrhu zkontrolovat výši stanovených odpisu. Jedná se o budovu v 5. odpis. skup. Myslela jsem si laicky, že když jde o rovnoměrné odpisování, že se částka 2,133mil. vydělí na 30let. Ale je zde stanoveno, že za 1.rok odpisování 1,4% a dále pak 3,4%. Moc ocením, když mi řeknete, co je správné.
Předem děkuji...