Neomluvená absence

• (neregistrovaný)

3. 7. 2008 6:50

Dobrý den,
    náš již bývalý zaměstnanec, který pracuje v nepřetržitém režimu (2 x ranní, 2 x noční, 4 dny volna), měl 2 týdny v kuse neomluvenou absenci. Zajímalo by mě, kolik dnů mám započítat pro účely vyměření zdravotního pojištění. Počítají se i dny, mezi směnami, kdy nepracoval, nebo pouze takto neomluvené pracovní dny?
    A dále kolik si na zdravotní pojištění musí z těchto důvodů platit zaměstnanec a zda je to povinnost.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 7. 2008 7:00

xy5 (neregistrovaný)

Re: Neomluvená absence
      neomluvená absence je za kal. dny (takže i mezi směnami), ZP MUSÍTE srazit zaměstnanci ze mzdy a odvést zdrav. pojišťovně - celých 13,5% z MVZ za tyto kal. dny neoml. absence
      za každý prac. den neoml. absence můžete srazit 1-3 dny dovolené

• 3. 7. 2008 9:07

Lenka (neregistrovaný)

a když měl vcelku 2 týdny neplaceného omluveného volna, tak vypočítám jen za 10 dnů pracovních nebo za 12 kalendářních?

• 3. 7. 2008 9:46

xy5 (neregistrovaný)

to záleží, jak je napsaná žádost, ale pokud neplacené volno je takto dlouhé, tak bych se přikláněla k žádosti např. od 7.7. do 18.7. (ale záleží, jak obhájíte u příp. kontroly -ze ZP)
      u neplac. volna záleží, zda zam-tel (ne)patří do kategorie, za kterou je plátcem ZP stát (pokud je v této kategorii, kde je plátcem zP i stát, potom se ZP neplatí), také se u neplac. volna můžete dohodnout, kdo bude hradit 9% - zda zam-ec (v tom příp. by platil 13,5 %) nebo 4,5 % zam-ec + 9% zam-tel

• 3. 7. 2008 11:00

Lenka (neregistrovaný)

jde o to, že zaměstnanec si vybral dovolenou, teď odchází a já mu musím strhnout dovolenou i za neplacené volno a protože to vychází na 2 týdny vcelku, nevím, za jak dlouhou dobu to zaplatit, poradíte?

• 3. 7. 2008 11:08

xy5 (neregistrovaný)

>>>>>Dobrý den,
      >>>>>náš již bývalý zaměstnanec, který pracuje v
      >>>>>nepřetržitém režimu (2 x ranní, 2 x noční, 4 dny
      >>>>>volna), měl 2
      >>>>>týdny v kuse neomluvenou absenci. Zajímalo by mě,
      >>>>>kolik
      >>>>>dnů mám započítat pro účely vyměření zdravotního
      >>>>>pojištění. Počítají se i dny, mezi směnami, kdy
      >>>>>nepracoval,
      >>>>>nebo pouze takto neomluvené pracovní dny?
      >>>>>A dále kolik si na zdravotní pojištění musí z těchto
      >>>>>důvodů platit zaměstnanec a zda je to povinnost.
      >>>>>Děkuji.
      >>>>

>>
      >
      >jde o to, že zaměstnanec si vybral dovolenou, teď
      >odchází a já mu musím strhnout dovolenou i za neplacené
      >volno a protože to vychází na 2 týdny vcelku, nevím, za
      >jak dlouhou dobu to zaplatit, poradíte?

tak to je něco úplně jiného - to mu srazíte ve mzdě mínusem prac. dny čerpané dovolené, tedy - 10 dnů (tím průměrem, kterým jste mu platila, takže na to pozor, kdy vybíral, zda v I. nebo II. Q - srazíte tu částku zaplacenou) a plusem dáte 10 PD/10 KD neplac. volna (z toho se srazí a odvede ZP - nesráželo a neodvádělo by se v případě, kdyby dotyčný byl v kateg., za kterou je plátcem ZP stát)
      ostatní by měl provést program - tj. za přečerpanou dovolenou vrátit SP, ZP a sám by měl také srazit ZP za oml. volno (za přečerp. dovolenou) - raději vše ale překontroluji ručně, zda počítač spočítal správně

• 3. 7. 2008 11:15

Lenka (neregistrovaný)

Re: moc děkuji
      děkuji moc za váš čas

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).