Re: dohoda o prac.činnosti
ale to není nic nového pod sluncem
pokud by tento student měl smlouvu (dohodu) od 2.7. do 30.7 nebo od 1.7. do 31.7., tak by nemusel splnit MVZ ZP (ale on pracuje celý měsíc, tudíž není studentem - navíc rodiče přijde o daň.zvýhodnění, pokud na něho pobíral a přijde o přídavky na děti, pokud je pobíral)
a ta zam-kyně, pokud nepatří do kategorie, za kterou je plátcem ZP stát nebo nemá jiného zam-tele a v součtu u obou zam-telů nedosahuje alespoň 8000Kč/HM/měs. (např. při nemoci MVZ ZP), potom musíte ZP dosrážet
S tím studentem by to takto bylo, pokud by měl ukončené studium, ale jestli bude po prázdninách pokračovat ve studiu, tak studentem být nepřestal. Není tedy třeba doplácet ZP do minima.
Zaměstnance už při nástupu upozorním, že jeho mzda nedosahuje min.vz a že budu muset navyšovat odvod pro ZP. Rozdíl 8% se mi přímo započítá ve mzdě a 26% mu srazím v kolonce ostatní srážky, takže zaměstnavatel na tohoto zaměstnance finančně nedoplácí.
Samozřejmě nepatříli do kategorie - platí stát
>>
>>S tím studentem by to takto bylo, pokud by měl
>>ukončené studium, ale jestli bude po prázdninách
>>pokračovat
>>ve studiu, tak studentem být nepřestal. Není tedy
>>třeba
>>doplácet ZP do minima.
ten časopis jsem nečetla, ale jak jsem pochopila z dotazu, tak on už nebude pokrač. ve studiu, proto je má odpověď jaká je - děkuji za doplnění
>
>A to platí jen pro ZP? Pro SP ne?
ano - hlídá se MVZ pro ZP, SP se sráží z dosažené mzdy (tam se nic nedosráží)
když je nemocný celý měsíc, tak nic nesrážíte (ZP)
pokud je nemocný od 1.6. do 10.6., tak jeho MVZ pro ZP je 5334 Kč (to si nejméně musí vydělat za dobu od 11.6. do 30.6., aby se nedosráželo ZP)
kdyby byl nemocný od 2.6. do 30.6., tak musíte srazit za 1.6. ZP (je to neděle - předpokládám, že nepracuje o víkendu)
tento MVZ pro ZP se nevztahuje na osoby, které jsou v kateg., za kterou je plátcem ZP stát
Musíte odečíst kalendářní dny nemoci, takže např. u nemoci od 1.6. do 10.6. porovnáte s výdělkem minimální vyměřovací základ za 20 kalendářních dnů. Čili 8000/30*20 = 5334. Pokud si vydělal méně, dopočítáte do minima.
Jestliže je nemocný od prvního do posledního, tak vám nezbývají žádné kalendářní dny, za které by měl platit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 7. 2008 11:23
Před chvílí jsem se v nové mzdové účetní dočetla, že pokud je zaměstanec zaměstnán na DoPČ, pak pokud nemá příjem alespoň 8000(min.mzdu) a pokud je zaměstnaný po celý měsíc (např.student od 1,7-31,7.), pak mu zaměstnavatel při platbě zdravotního musí zdravotní doplácet. Co to je? Možná jsem to jen špatně pochopila? A zaměstnankyni, která pracuje např. 4 hodiny/den, pět dní v týdnu a za měsín nedosáhne min.mzdy ale zhruba 6000 hrubého toto platí taky? Je zaměstnaná na klasickou pracovní smlouvu. Prosím chápete to někdo? Já s tím nemám zkušenosti.