Re: kurz u dobropisu -obchody třetí země
-----
Děkuji za reakci
Takže se mnou souhlasíte, že pokud se jedná o plnění, které nemá vliv na DPH, použít aktuální kurz.
Budu konkrétní. Vystavila jsem zprvu dobropis na odběratele, systém mi automaticky nabídl kurz z dubna. Na stejnou věc jsem musela vystavit (vím je to dost nestandartní ale bohužel s jistými národy se nedá jinak domluvit) jakoby reklamační fakturu pro dodavatele, kde jsem použila aktuální kurz. To znamená, že jsem si vlastně sama vydobropisovala slevu k dodavatelské faktuře. Tam jsem použila aktuální kurz, jelikož se domnívám, že není důvod použít původní kurz (není tu provázání z žádnou vydanou fa)
Když jsem si dala ty dva doklady k sobě, tak jsem zjistila, že jeden z nich musí být špatně a jelikož se domnívám, že z důvodu že se jednalo o nákup a prodej zboží mimo EU, není důvod se řídit zák. o DPH a opravím odběratelský dobropis na aktuání kurz. Snad jsem to nepopsala moc chaoticky.
Re: kurz u dobropisu -obchody třetí země
Souhlasím s vámi, pokud jde dobropis mimo DPH, použijete kurz ČNB, který používáte dle vaší směrnice. Třeba aktuální.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 7. 2008 12:36
Zajímaloby mně jakým kurzem účtujete dobropisy bez vlivu na DPH.
To znamená dobropisy k fakturám za obchody typu nákup a prodej mimo EU.
U vydaného dopropisu k takovémuto plnění mi systém automaticky nabídne kurz původní faktury. Domnívám se ale, že toto není nutné (správné), jelikož se nejedná o plnění na které by se vztahovaly příslušná ustanovení zákona 235/2004 Sb. a taktéž Direktivy EU k DPH.
Dle mého názoru bychom měli postupovat dle §24/6 zákona o účetnictví a ocenit tuto pohledávku/závazek kurzem platným v okamžiku uskutečnění účetních případu - tzn. aktuálním.
Prosím o reakce, pokud s tím máte nějakou praktickou zkušenost, jelikož na tuto záležitost máme s kolegyněmi rozdílné názory :-)).