Kurz u dobropisu -obchody třetí země

• (neregistrovaný)

7. 7. 2008 12:36

Zajímaloby mně jakým kurzem účtujete dobropisy bez vlivu na DPH.
    To znamená dobropisy k fakturám za obchody typu nákup a prodej mimo EU.
    U vydaného dopropisu k takovémuto plnění mi systém automaticky nabídne kurz původní faktury. Domnívám se ale, že toto není nutné (správné), jelikož se nejedná o plnění na které by se vztahovaly příslušná ustanovení zákona 235/2004 Sb. a taktéž Direktivy EU k DPH.
    Dle mého názoru bychom měli postupovat dle §24/6 zákona o účetnictví a ocenit tuto pohledávku/závazek kurzem platným v okamžiku uskutečnění účetních případu - tzn. aktuálním.

Prosím o reakce, pokud s tím máte nějakou praktickou zkušenost, jelikož na tuto záležitost máme s kolegyněmi rozdílné názory :-)).

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 7. 2008 12:57

anonym (neregistrovaný)

Re: kurz u dobropisu -obchody třetí země
      Máte pravdu. V účetnictví uplatníte kurz v souladu s vaší směrnicí. Kurz použitý v účetnictví nemá nic společného s kurzem používaným pro účely DPH.

• 7. 7. 2008 13:24

Barbara (neregistrovaný)

-----
      Děkuji za reakci
      Takže se mnou souhlasíte, že pokud se jedná o plnění, které nemá vliv na DPH, použít aktuální kurz.
      Budu konkrétní. Vystavila jsem zprvu dobropis na odběratele, systém mi automaticky nabídl kurz z dubna. Na stejnou věc jsem musela vystavit (vím je to dost nestandartní ale bohužel s jistými národy se nedá jinak domluvit) jakoby reklamační fakturu pro dodavatele, kde jsem použila aktuální kurz. To znamená, že jsem si vlastně sama vydobropisovala slevu k dodavatelské faktuře. Tam jsem použila aktuální kurz, jelikož se domnívám, že není důvod použít původní kurz (není tu provázání z žádnou vydanou fa)
      Když jsem si dala ty dva doklady k sobě, tak jsem zjistila, že jeden z nich musí být špatně a jelikož se domnívám, že z důvodu že se jednalo o nákup a prodej zboží mimo EU, není důvod se řídit zák. o DPH a opravím odběratelský dobropis na aktuání kurz. Snad jsem to nepopsala moc chaoticky.

• 7. 7. 2008 16:10

anonym (neregistrovaný)

Souhlasím s vámi, pokud jde dobropis mimo DPH, použijete kurz ČNB, který používáte dle vaší směrnice. Třeba aktuální.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).