Fakturace služby na Slovensko a Rakousko

• (neregistrovaný)

9. 7. 2008 15:15

Dobrý den,
    moc prosím o pomoc.

Jsme firma poskytující poradenskou službu v zavádění firemního know-how. Nyní fakturujeme i na Slovensko a Rakousko(plátci DPH). Odběratelům účtujeme i náklady spojené s cestou k nim asi 4x do měsíce.
    Poraďte mi prosím, jestli fakturuji s 0%DPH, zda napsat na fakturu ovolávku na jaký §, kde se mi to má objevit v DP DPH, jestli cest. náhrady mohou být bez problémů součástí faktury.

Upřímně, čím víc se pokouším v zákonech a tady na fóru něco najít, jsem z toho víc zamotanější. Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 7. 2008 15:37

Eva (neregistrovaný)

Re: Fakturace služby na Slovensko a Rako
      Možná se zkuste podívat na § 10 odst. 6 písm. c) - zda by se vaše činnost dala zahrnout sem. Pak by bylo místo plnění u příjemce služby - tzn. fakturujete bez DPH. Ovšem vyčkete ještě na další odpovědi, nejsem si úplně jista.

• 9. 7. 2008 15:56

Olda (neregistrovaný)

Určitě patříme do §10 odst. 6 písm. c).
      Toto je ten § na který se budeme ve faktuře odvolávat? Co mě potom čeká v přiznání k DPH?

• 9. 7. 2008 16:39

Olda (neregistrovaný)

Problém ještě vidím v tom, že jsme zaměstnance slovenského odběratele našich služeb vyškolili v ČR v sídle naší firmy a toto školení je součástí faktury, na základě které mají oni vytvořenou pracovní cestu zaměstnance. Jak je to s místem plnění u tohoto případu? Díky

• 10. 7. 2008 8:18

Eva (neregistrovaný)

Ano, odvolala bych se na § 10 - jako poskytovatel DIČ jste povinen daň přiznat a odvést ve své zemi. V přiznání se plnění promítne pouze do ř. 510. Pořád si myslím, že místem plnění podle tohoto odst. 6 je místo, kde má osoba, které je služba poskytnuta sídlo atd. ... viz tex v zákoně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).