Srážky ze mzdy-přednostní či nepřednostn

• (neregistrovaný)

10. 7. 2008 11:38

Od správce konkurní podstaty mi na základě pokynu Krajského soudu přišel dopis, že mám naší zaměstnankyni, která je úpadkyní, srážet čistou mzdu nad rámec základní částky stanovené nařízením vlády o nezabavitelných částkách.
    Jedná se v tomto případě o přednostní či nepřednostní pohledávku ?
    A ještě mám jednu otázku: Má 18ti letou dceru, která pobírá plný invalidní důchod. Posuzuje se tato dcera jako vyživovaná osoba ? Dále má nezaměstnaného manžela - nárok na podporu v nezaměstnanosti on již nemá a 17ti letého syna.

Všem moc děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 7. 2008 11:53

VH (neregistrovaný)

Re: Srážky ze mzdy-přednostní či nepředn
      Co je přednostní pohledávkou, stanoví OSŘ (z.č.99/63 Sb.), ostatní než zde vyjmenované pohledávky jsou nepřednostní. Žádejte sdělení, o jakou pohledávku se jedná, není-li uvedeno, nemůžete poznat. Jako vyživovaná osoba se započítá (kromě zam.) manžel, i když má vlastní příjem a každá další osoba, které je zaměstnanec povinen poskytovat výživné. Vyživovací povinnost roičů vůči dětem je velmi silná a není ohraničena věkem, ale potřebností, tzn. že může odpadnout ještě před dosažením věku 18 let a naopak se může obnovit v dospělosti. Žádejte o prohlášení, zda děti jsou samy schopny si obstarávat výživu, přičemž do vyživovací povinnosti nepatří jenom prostředky na obživu, ale také bydlení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).